Ако сте опитвали да полежите на хамак, на шарена сянка, в хубав слънчев ден, няма как това да не ви е станало един от любимите начини за релаксация. В моето съзнание хамакът е символ на релакс и е най-близко до осъществяването му... Затова искам да ви припомня за това велико изобретение на човечеството и да ви подсетя да намерите място и за него, при следващият пикник.

Смята се, че хамакът е изобретен преди повече от 1000 години в Централна Америка от маите. Те са известни с отличните си математически и астрономически умения, както и с архитектурните си способности. И същите тези мъдри хора, са създали удивителното паяжинообразно нещо, в което човек така добре може да си почине, и за което сигурно мислено им са благодарили много хора! Първите хамаци са били направени от кората на дървото хамак. По-късно този материал е заместен със сезал, заради по-слабата издръжливост на опъване и здравина на кората. Използването на памучни или найлонови въжета за направата на хамак е само от около 50-60 години. Заради удобството и популярността им, днес хамаци се правят от най-различни материали и форми, в различни стилове и цветове, за да угодят на всички желания. Дори вече могат да се срещнат хамаци от плат, вместо сплетени от въже. Това може би и да е по-удобно и да се избягва гръб с формата на скара след едночасова дрямка, но пък се губи ефекта на вентилацията. Тук се намесват иновативните дишащи платове!

Но стига толкова подробности за изработката... Нека кажем няколко думи за употребата! Може и да ви се струва просто да опънете хамак и да полегнете, и е така, но не бива да се пропускат няколко малки подробности:

  1. Много е важно да прецените разстоянието, на което завързвате двата края на хамака, за да не провиснете до земята и да се налага поправка.
  2. Също така, бъдете много внимателни при завързването на възела, освен ако не искате да се пошегувате с човека, който ще полегне пръв...
  3. Преценете сянката и мястото където ще ви е главата, защото ако при залюляването слънцето ви проблясва в очите, или пък единият ви крак е на слънце, подремването може и да не се получи или пък да доведе до слънчеви злоупотреби...
  4. Ако хамакът ви е въжен, постелете някакво покривало, преди да полегнете, за да избегнете ефекта „шахматен гръб”!

Предимства да почивката в хамак:

  • Преносим е! Е вашият хамак може и да не е завързан на палма на хавайски плаж, но пък можете да си го вземете по време на лятната ваканция, за пикника през уикенда или да си го завържете на верандата.
  • Можете да си го завържете където поискате! Ако врявата край вилата ви идва в повече и не успявате да подремнете, просто завържете хамака в другият край на двора. Там ще отпочинете добре, а и не рискувате някой дребосъче да реши, че „сте се полюлели достатъчно..” и да ви събуди.
  • Полюшването спомага за успокояване и задрямване. А и е в пълен синхрон с полюшващите се клони на дърветата и песните на птичките... Няма по-голяма идилия!
  • Действа успокоително за децата. Малките се приспиват, големите се забавляват... Ако един не стига – вземете повече! Сезонът на хамакa е! Наслаждавайте му се!
  • Текст: Мария Крумова
  • Снимки: Stockxpert