Все повече обществото ни се обръща към различни техники на медитация, за да се справи с нарастващото ниво на стрес в модерния начин на живот. Когато не откриваме стабилност в заобикалящият ги свят, ние се стремим да обърнем поглед към вътрешното си спокойствие. Модерните психотерапевти започват да преоткриват разнообразнитерапевтични качества на медитационните практики. Състоянието на релаксация и изместеното ниво на съзнанието, постигани в медитацията, са особено ефективни в психотерапията. Но повече от всичко медитацията се използва като средство за лично израстване - създаване на по-позитивна нагласа към живота. Медитацията не е задължително религиозна практика, но заради духовните й елементи тя съставлява съществена част от много религии.

Въпреки че основната цел на повечето стилове на медитация е една и съща, те много варират според специфичните религии, в които присъстват. Подготовката, позата, продължителността на сеанса, отделни вербални или визуални елементи - всички те се различават според различните форми на медитация. Целта на медитацията е да се спре мисленето и в същото време да се фокусира съзнанието и да се постигне релаксация. Изчакване мъглата от мисли да изтънее и духът да се обърне навътре. Контролирането на потока от мисли е много трудно за повечето хора. Начинаещите често започват да се чувстват разочаровани, но обезсърчаването е просто нова мисъл, нова емоция, която застава на пътя ти. Целта е да освободите всички мисли, тихо и пасивно. Медитацията може да ни помогне да разберем собственото си съзнание. Да променяме нагласата му от отрицателна в положителна. Будистката традиция използва медитацията не само за постигане на спокойствие в тези няколко минути, но и за цялостно изчистване на съзнанието от преходността и изграждането му. Медитацията трябва да се практикува редовно. Добре е също, поне в началото да имате учител, които да ви напътства и да ви помага. Най-разпространения начин да започнете да медитирате е внимателно да се фокусирате върху нещо. Така става по-трудно случайни мисли да нахлуят в съзнанието ви. Индивидуалната подготовка за медитация обикновено започва с впрягане на съзнанието, също както се фокусира ума върху някакъв обект. След като веднъж вниманието е ангажирано, концентрацията преминава в медитация. Докато трае медитацията, медитиращият се слива с обекта на концентрацията, който може да бъде настоящия момент или божествената същност.

Ето няколко съвета за това как да започнете:

  • Къде да медитирам? За да медитира, човек трябва да се откъсне от света, поне за кратко. Изключете телефона си, спрете компютъра и факс машината. Не позволявайте никой да ви прекъсва по време на това специално ваше време. Можете да си устроите специално кътче в една стая, ваше собствено светилище, тихо, спокойно и приятно място. Може да подредите тази област с предмети или обекти, които имат духовно значение за вас, създавайки си малък олтар. Използвайте всичко, което ще отведе съзнанието ви в съзерцателна фаза. Можете да използвате и помощта на майката природа. Седнете край брега и слушайте разбиващите се в скалите вълни, застанете близо до водопад или затворете очи и слушайте песните на птичките.
  • Как трябва да застана, докато медитирам? Въпреки че класическата поза е да се седне с кръстосани крака и ръце свободно поставени в скута, най-важното е да намерите удобна за вас поза, в която можете да останете дълго време.
  • Трябва ли да затварям очите си? В различните практики се препоръчва различно. Основната идея е да се откъснеш от света, а не да избягаш от него, затова е по-добре да свикнете да медитирате с отворени очи. Задръжте очите си отворени, както и всички сетива действащи. Целта на медитацията не е да заспите, а да достигнете състояние на релаксираща будност. Отпуснете очите си, а също и устата, дори да остане леко отворена.
  • Колко дълго трябва да медитирам? В много текстове се препоръчват 20 минутна медитация, два пъти дневно, но важно е не колко дълго ще медитирате, а дали сте достигнали онова безвремево ниво на съзнанието, в което 20 минути могат да бъдат вечност, а часовете могат да бъдат секунди. Добре е да започнете с кратки сесии от по няколко минути с почивка от една минута. Често се случва, точно по време на почивката да започне истинската медитация. Ако ви е трудно в началото, опитайте просто да отделяте 15 минути на ден в уединение и пълно спокойствие. 
  • Текст: Erez Rozen
  • Снимки: Stockxpert, Мария Крумова
  • Ресурси: www.how-to-meditate.org, www.lifepositive.com