Искате ли да се позабавлявате с ума си? За разлика от други експерименти, това е напълно безопасно и можете да го правите вкъщи!

Ето няколко трика, които биха ви се сторили интересни:

Да раздвижим дясното полукълбо с песен

Забелязали ли сте, че по-лесно се римува докато пеете? Това е така, защото ангажирате дясната част на мозъка, която разпознава модели. Хайде да пробваме един експеримент, свързан с песен. Първо напишете стихотворение за нещо, което ви е развълнувало днес. Не се задържайте върху задачата повече от 2-3 минути. Сега опитайте пак, но този път пейте всяка рима, която измислите. Повечето хора намират по-лесно римуващи се думи, докато пеят. А ако искате да запомните нещо по-лесно, измислете песен за него. Можете да измислите песен за задачите си днес, така няма да пропуснете нито една среща. Пеенето активира дясното полукълбо на мозъка и може да помогне за разрешаването на пространствена задача. Това последното е чисто теоретично, но нищо не ни пречи да опитаме.

Да контролираме отделните функции на тялото си

Зениците ви се увеличават когато е тъмно, това е нормална реакция към светлината, но по-интересното е, че се увеличават и когато видите нещо, което много харесвате. Всъщност това става и само като си помислите за него. Хайде, да опитаме да го направим. Идете до огледалото и се вгледайте в очите си. Представете си някой, когото харесвате или любимата ви храна, или изобщо нещо, което много искате да видите. Сега би трябвало да забележите как зениците ви се увеличават. Представяйте си различни неща, за да видите към кое зениците ви реагират най-добре. С времето може и да се научите да ги контролирате колко точно да се увеличават и намаляват. Погледнете към светлината и това ще ги смали отново.

Забавен експеримент за мотивация

Някога чувствали ли сте се нетрудоспособни, или толкова неадекватни, че все едно мозъка ви спи? Направете един опит със себе си: Започнете да говорите за плановете си или за нещо, за което винаги говорите със страст. Примерно, когато зацикля пред клавиатурата, започвам да говоря за някоя планина, която смятам да изкача, и това ме мотивира да продължа с писането. Опитайте различни неща, защото ако изкачването на планини има влияние върху мен, то при някой друг това може да е спокоен ден на плажа. Този експеримент можете да прилагате и върху приятелите си – когато не са в настроение ги накарайте да говорят за нещо, което обичат. Това въодушевление променя химичния състав в мозъка, а с това и настроението. Когато откриете коя тема върши най-добра работа, не я забравяйте, може да се окаже полезна в бъдеще.

Тези експерименти са както забавни, така и полезни. Дори и да не мислите така, не боли да опитате и да се надявате да увеличите мозъчната си дейност, защото всички ние знаем, че оперираме с много малък процент от мозъците си. Ако тези интересни трикове ще добавят още един-два процента – защо не?

  • Текст: Петя Лалева
  • Ресурси: www.articlecity.com и www.increasebrainpower.com