Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Вече на 3 месеца - гимнастика и масажи за бебета

Публикувано от letty 25.07.2019 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

Днес Еми - The Mess Maker, става на 3 месеца. Тя измина едно дълго пътуване из бебешките светлосенки в черно-бяло, докато не разкри красотата на цветовете около нея. Обожава музика, а вече и припява с удивление, че тези звуци издава тя. Еми е като всички други бебета и в същото време няма друго бебе като нея. Обича да и се усмихват, защото повече от всичко тя обича да се усмихва. Сега, вече на 3 месеца, Еми, както и всички бебета се наслаждават на миговете, в които изучават света около тях. Колкото повече им покажете, толкова по-добре. За здравите и любопитни бебета няма ограничения, те са само в нашите глави.

 

Бебетата обичат да сменят картините често и тъй като те не могат да се движат сами, използват вас. Като с дистанционно ви изпращат команди. А дистанционното е мрънкане, плач и последната фаза бяс със сълзи, това ако не сте били достатъчно бързи или съобразителни, за да разчетете какво искат.

 

Еми - The Mess Maker обича също така и масажи. Масажите и гимнастиката за бебета, наред с плуването и непрестанното говорене, са изключително важни за тяхното емоционално и умствено развитие. Това създава и развива връзката ви с тях, прави ги по-спокойни, а също така ги подготвя физически за следващите етапи от развитието им.

 

Най-важното, което трябва да запомним на този етап е, че физическото развитие, вербалния контакт и любовта, която им показвате постоянно чрез прегръдки, целувки и усмивки, са начинът да допринесете за умственото им развитие. През следващите няколко месеца изучавайте предпочитанията на вашето бебе - какво харесва и какво не харесва, как предпочита да спи, да яде и да играе.

 

Бебетата не са просто слушатели - те също говорят. Започвайки от около 2-3 месеца, те използват гласовете си, за да ви отговарят, да се смеят и да пищят. Дори и най-малките бебета изучават „правилата“ на разговора. Още на 3-4 месеца бебетата се научават да запазят тишина, докато говори някой друг. Те чакат в мълчание, после издават най-сладкия си бебешки звук, а понякога дори и с интонация, след което изчакват отговора ви.

 

Около 6 месеца бебетата започват да повтарят определени звуци и срички. Около една година, те правят връзката в съзнанието си между звука, който правят и предмета, който той представлява. След като направят тази връзка, използването на думите на вашето бебе наистина започва да расте!

 

Всичко това е съпроводено и с много движение, мятане на ръце и крака, а в случая на Еми - The Mess Maker, активно ритане с крака и правене на мост, когато не знае какво точно да направи с бебешките си супер-сили. Еми - The Mess Maker, обича масажи и гимнастика. Те винаги са съпроводени и с много музика (признавам рядко детски песнички, повече VH1), много пеене, в което се включва и тя и почти винаги завършват с танци, защото Еми - The Mess Maker обича да се забавлява и да си попява, както и аз.

 

Има някои основни правила, за да се получи всичко това обаче!

  1. Уверете се, че вашето бебе е спокойно, минало е поне час от последното му хранене и температурата в стаята е подходяща. Еми - The Mess Maker обича да стои без памперс и дрехи и искрено се радва в тези малко моменти на свобода, но много бебета се чувстват дискомфортно. За това издебнете най-подходящия за вас и вашето бебе момент.
  2. Винаги първо обяснете какво предстои, като това важи за всичко което правите заедно. Вашето бебе, както и повечето възрастни, обичат да знаят какво следва. А когато започнете с правенето на масажи и гимнастика, е добре да се стараете това да се случва по едно и също време, всеки ден. Така бебето ви ще знае какво да очаква и ще бъде настроено към предстоящото изживяване. Както и лисицата в „Малкия Принц“, то ще започне да се вълнува предварително, знаейки какво следва.
  3. Уверете се, че сте създали най-добрата атмосфера и сте сложили вашия си плейлист. Тук няма ограничения, бебета се усмихват, когато видят бие да се усмихвате!
  4. Изберете правилния продукт! Тук естествено е време да кажа, че Еми - The Mess Maker, използва продуктите на Casyopea Baby, който се грижат за хидратирането и предпазването на бебешката кожа, изцяло натурални, а и все пак ги прави майка ѝ, така че тя ги обожава.

Сега е моментът, в който сте готови за гимнастика и масажи. А при Еми - The Mess Maker, те протичат точно в тази последователност.

 

Започваме с раздвижване на ръцете, като всички движения са без натиск и дърпане. Както вече казах, Еми - The Mess Maker има супер сила и отнема няколко минути, за да се получат тези движения, но с времето привиква към тях и започва да съдейства, забавлявайки се.

 

Бебетата по принцип трудно отпускат мускулите си, но когато превърнете гимнастиката и масажите във всекидневен ритуал, те ще ги очакват и ще започнат донякъде сами да изпълняват движенията.

 

Упражнението се изпълнява като разпънете ръцете и след това ги съберете пред гърдите на бебето. Обикновено с това упражнение казвам на Еми - The Mess Maker, че прегръща себе си и да обичаш себе си е едно от най-важните неща, на които трябва да се научи.

 Гимнастика и масаж за бебе

 

Продължаваме с масаж на коремчето, който подпомага метаболизма при бебета и един от способите за облекчаване на колики. Прави се без натиск, като поставите дланта си от лявата страна на пъпа и движите ръката си в посока на часовниковата стрелка. Повтаряте това движение 10 пъти или докато бебето има търпение за това. С течение на времето, масажите ще стават по-продължителни, но никога не настоявайте да завършите точен брой движения, защото това може да завърши и с бесен рев, породен от недоволство. А това далеч не е целта!

 

Гимнастика и масаж за бебе

 

Следват упражнения за таза. Сгъвате краката в коленете пред тялото на бебето, след което правите кръгови движения, разтваряйки ги в двете посоки, събирате ги изправени по продължение на тялото и ги връщате в изходна позиция. Отново целта е повторенията да станат 10 с течение на времето.

 

Гимнастика и масаж за бебе

 

Събираме стъпалата на бебето пред тялото, в поза „жабче“. Поставяме ръката си под тялото на бебето и леко повдигаме таза нагоре. Тук упражнението може да се повтори 10 пъти, защото обикновено бебетата го харесват и не се противят на изпълнението му.

 

Гимнастика и масаж за бебе

 

Сега вече е време да отпуснете мускулите на бебето с лек и релаксиращ масаж. Вземете от масажния крем за бебета на Casyopea и го разнесете по дланите си. Започнете от горната страна на стъпалата, леко и с кръгови движения.

 

Гимнастика и масаж за бебе

 

Продължете с масаж на всеки пръст, като масажирате меката част на пръстите.

 

Гимнастика и масаж за бебе

 

Масажирате ходилата като прокарвате пръсти по дължината на стъпалата, нагоре и надолу, а накрая разтрийте петите. Следва масаж на прасците и бедрата.

 

Гимнастика и масаж за бебе

 

Не забравяйте - не трябва да оставяте ръцете си без масажен крем, за да не нараните чувствителната кожата на бебето!

Продължете масажа като правите кръгови движения по гърдите на бебето в посока от раменете, надолу към корема и обратно.

 

Гимнастика и масаж за бебе

Гимнастика и масаж за бебе

 

Естествено и ръцете имат нужда от масаж и там повтаряте последователността както и при краката. Първо масажирате долната част на ръцете, след това нагоре към раменете.

 

Гимнастика и масаж за бебе

 

Вече може да обърнете бебето по гръб, като се опитвате да стимулирате естественото му обръщане, за да може то само да се опитва да го прави за в бъдеще. Масажирайте гърба от двете страни на гръбначния стълб и никога по него.

 

Гимнастика и масаж за бебе

 

Движенията са от горе – надолу. Възможно е тук вече вашето бебе да се ядоса, защото за тях стоенето по корем и повдигането на главата е огромно усилие и те се изморяват бързо. Може да използвате първите няколко секунди, за да поставите дланите си като упора на краката на бебето, за да може то инстинктивно да се изтласка напред.

 

Гимнастика и масаж за бебе

 

Съвсем заслужено може да се поздравите и потупате по рамото! Вие и вашето бебе завършихте основния курс по гимнастика и масажи за бебета на 3 месеца! Естествено тази програма търпи промени според вашето бебе и това, което вие и то обичате да правите заедно. За това експериментирайте, но никога не настоявайте! Повтаряйте при възможност всеки ден в приблизително едно и също време - „Колкото повече, толкова повече“ е казал Мечо Пух. Забавлявайте се, пейте и танцувайте. Бебетата обичат да ви виждат усмихнати!

Остави коментар