Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Как да направим Песто като италианците!

Публикувано от letty 20.09.2019 1 Коментар(и) Casyopea рецепти, DIY и полезни съвети,

За любовта ми към италианската кухня мога да разказвам много. Тази смесица от цветове, вкусове и аромати - пръстите да си оближеш, което си е направо задължително в Италия. Както е казал великият Федерико Фелини: “Животът е комбинация от магия и паста.“

 

Един от неизменните вкусове на италианската кухня идва от пестото. „Песто“ е сос с произход от Генуа, в района на Лигурия в Северна Италия, а от времето, когато италианците са изобретили пестото, той винаги се е приготвял с натрошен чесън, босилек и европейски борови ядки, смесени със зехтин, сирене Пармиджано Реджано, а също така и Фиоре Сардо, сирене, приготвено от овче мляко. Възможно е поради богатата на минерали морска почва и умерен климат на Лигурия, да създават перфектните условия за отглеждане на босилек и това да е превърнало сосът от песто в любим сос в северна Италия.

 

Италианската дума за песто – pestare, означава „да смачкаш“. Първоначално сосът Песто е бил приготвян в мраморен или дървен хаван, като съставките са се смачквали. Тъй като терминът песто е обща дума за всичко, което е направено чрез изсипване или раздробяване, това оставя оригиналната рецепта за сос от песто отворена за гъвкави и различни начини за приготвяне на този вид сос. Например във Франция, пестото е приготвено без да се използват борови ядки, тъй като там не растат борови дървета, които да осигурят ядките. Понякога бадемите се използват вместо борови ядки, а ментовите листа се смесват с листата на босилека. В някои рецепти дори се използват спанак или магданоз вместо босилек.

 

Всъщност какво ще използвате е въпрос на вашия вкус и предпочитание. Аз обаче, приготвям Песто по оригиналната му рецепта, като дори отглеждам босилека, за да е максимално пресен.

 

  • 2 чаши листа от босилек, без стъбла
  • ¼ чаша борови ядки
  • 2 големи скилидки чесън
  • ½ чаша настърган кашкавал Романо / Пармезан или Азиаго
  • ½ чаша зехтин екстра върджин

Поставете всички съставки в блендер, с изключение на зехтина, и ги смесете. Започнете да добавяте бавно и по малко зехтина като пасирате, докато съставките образуват гладка паста.

 

Забележка: Ако не използвате цялото количество веднага, може да го съхранявате в стъклен буркан със слой зехтин отгоре, за да предотвратите промяна в цвета. Съхранява се от 3 до 5 дни.

 

Песто без съмнение е един от най-обичаните сосове в света, както майонезата и мексиканската традиционна салса.

 

И естествено тайната е да са приготвени от пресни съставки и в домашни условия.

1 Коментар(и)

Galin Rachev:
21.09.2019, 08:21:54, www.ghoney.bg
Отговори

Щипка магданоз в цялото подобрява значително цвета на пестото, прави го по-свежо, по-ярко зелено, по-апетитно, по-мъжко! :) А относно съхранението, тънък слой зехтин на повърхността значително подобрява условията и срока на годност. Поздрави!

Остави коментар