Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Шиацу

Публикувано от Alexander 29.01.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

1-17bШиацу е японска система на физическа терапия, при която се работи с пръстите и палците на ръцете, с лактите, колената и ходила. По принцип тя се различава от масажа, въпреки че се основава на него. Докато при масажа се обработват главно мускулите, връзките и сухожилията и се въздейства преди всичко на кръвообръщението и лимфопотока, шиацу се състои в упражняването на натиск върху биологично активните точки или цубо-точките, чрез което се възстановява равновесието на жизнената енергия (ки) в меридианите. И при двата вида терапия се работи върху цялото тяло, шиацу, естествено, оказва влияние върху мускулната система, лимфната система и кръвообръщението, така както и масажът от своя страна влияе върху биологично активните точки и меридианите, дори да няма това за цел. При шиацу масажираният обикновено е облечен – отчасти за да не се притеснява, тъй като при манипулацията се налага крайниците да заемат положение, от което би се стеснявал. Тази терапия е особено подходяща като превантивен метод, така и за повишаване на тонуса при изтощени или възстановяващи се след болест хора.

 

1-17aРодината на шиацу е Япония. Това е форма на физическа терапия, при която с натиск върху акупунктурните точки се постига балансиране на телесната енергия и подобряване на здравословното състояние. Въпреки, че наименованието означава просто „натиска с пръсти”, щиацу се прилага и с други части на ръката а така също с лакти и колене. Това изкуство е получило наименованието си в началото на века, макар че води началото си още в древността. То е уникална комбинация на класическата източна медицина, чиято история започва с акупунктурата преди 4000 години, и богатата, все още жива традиция на народната медицина. Щиацу е общо название на различни видове масажни техники, но онези, които ги практикуват, са обединени от един принцип – те вярват в съществуването на жизнена енергия, наричана ки, която протича по взаимосвързани канали или меридиани из цялото тяло. Всеки меридиан е свързан с определен орган или психо-физическа функция и контакт с неговата енергия ки може да се установи в определени точки от нейния път: това са акупунктурните точки, които на японски се наричат цубо. В здравото тяло съществува равновесие и ки циркулира свободно по меридианите, подобно на гориво по тръбопровод, като захранва и поддържа всички части на тялото. Но когато тялото е отслабнало поради неправилен начин на живот, емоционален стрес или нараняване, ки не може да циркулира свободно, в някои части на тялото има недостиг на енергия, а в други се натрупва излишък и тогава организмът е в болестно състояние.

 

Повечето от нас попадат в категорията „полуздрави” хора – с други думи, нашето физическо състояние не е в пълно равновесие. В такива случаи сме податливи на простудни заболявания и стомашни разстройства, често изпадаме в мрачни настроения и депресия. Шиацу е идеалното домашно средство за лечение на такива „полуздрави” хора или да се прилага като превантивна мярка. При този вид масаж няма драстична намеса в процесите на тялото, тъй като масажът възстановява енергийния баланс и по този начин помага на тялото да се справи само с болестта.

  • По материали от: "Масаж - пълно ръководство по източни и западни масажни техники", Серия& "Здраве", Изд. Кибеа

Остави коментар