Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Чувството, наречено музика

Публикувано от Alexander 07.07.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

Чувството, наречено музикаМузиката и настроението вървят ръка за ръка. Колко пъти ви се е случвало да сте тъжни и след като чуете някакъв весел бийт, да промените коренно настроението си? Доказано е, че музиката влияе дори на пулса ви. Пуснете си любимата песен, която никога не ви омръзва, и да побъбрим за мелодии, бийтове и тонове!

 

Имам една приятелка, която тормозеше съпруга си с класическа музика, докато беше бременна, защото бе прочела някъде, че това ще развие умствените способности на плода. Или един друг приятел, който пускаше Iron Maden на малкия си брат, с презумпцията да го направи „върл метъл”. Изобщо вкусове всякакви! Но каквито и да са музикалните ви предпочитания едно е сигурно – музиката ви зарежда с емоции, и не само това... Музиката може да разплаква и да усмихва и, въпреки че звучи тривиално, е точно така. Замислете се кои песни си пускате, когато сте тъжни... нека се опитам да позная – бавни, лирични и написани сякаш само за вас. Всеки човек възприема музиката като нещо много лично, сякаш тя е само негова. Направете си един плейлист с песните, които слушате докато сте потиснати, когато света ви се срутва под краката. Изслушайте го целия, без да използвате NEXT. Отдайте се на тази емоция, затворете очи и си представете всичко, което ви липсва в този момент...това чувство на тъга...бъдете само негови...само тъжни. Когато излеете всичко това, забършете очите си и продължете напред, защото няма по-добра терапия от музиката. Повишение! Подарък! Неочаквана изненада! Или пък нещо малко, което рисува усмивка на лицето ви. Запечатайте тази усмивка и пуснете другия плейлист – този с веселите песни за слънцето, радостта и бурната любов, която се шири в сърцето. Засмейте се с глас, оставете тези вибриращи звуци да навлязат в цялото ви тяло и танцувайте! По-бързо! По-бързо! Спомнете си всички концерти, които са ви задъхвали, които са ви изпотявали и са ви правили щастливи! Ето я отново усмивката, която невероятното изкуство наречено музика може да ви даде. Забавлявайте се! Музиката въздейства на емоциите, които пък неизменно се прехвърлят върху действията ни. Наскоро бях на концерт и в един момент, без да усетя как, скачах в един и същи момент, в който и всики останали в публиката. Това се обяснявало чрез ритъма. Има два отклика към ритъма и двата са тясно свързани – чуването на ритъма и физическия отговор на това. Все пак нормано е ритъма да ни въздейства физически – нали и ние си имаме ритъм в тялото си – този на сърцето. Бавната музика може да забави сърдечния ритъм и дишането, както и да свали кръвното налягане, бързата музика пък прави точно обратното. Тя влияе не само на отделния човек, но и на обществото като цяло.

 

Чувството, наречено музикаОще в древни времена хората са използвали музиката по време на ритуали, в битки и дори в самия бит. Мелодиите не са били хитови, но са въздействали по магичен начин. Дори днес като минем покрай индианските музиканти на НДК усещаме тази магия. Музиката играе важна роля в модерното общество. Много велики решения са взети, много големи стъпки са направени под въздействието на музиката. Примерно, когато Томас Джеферсън пишел Декларацията за Независимост, често се случвало да свири на цигулката си. Така той се отпускал и намирал правилните думи, с които да изрази идеите си. Друг изумителен пример е Алберт Айнщайн. В детските си години той не се е справял с училищния процес, много учители уверявали родителите му, че момчето е глупаво и няма да научи нищо. Родителите, вместо да се вслушат, му купуват цигулка и това е, както казва Айнщайн, може би не на шега, нещото, което го направило най-умния човек на земята. Имате проблеми със запомнянето, разсеяни сте, или времето никога не стига за всички задачи – музиката отново се намесва. Научно доказано е, че Моцартовата музика и барока, които имат 60 такта в минута, задействат двете части на мозъка – лявата и дясната. Едновременната работа на двете части помага по-бързото разбиране и асимилиране на информацията. Левият мозък работи, когато четем или запомняме някаква информация. А музиката активира десния. А дейности, които задействат както левия, така и десния мозък, като свиренето на музикален инструмент и пеенето, помагат на мозъка по-добре да обработва информация. Запомнянето може да се увеличи до 5 пъти при слушане на музика с 60 удара в минута. Известния български психолог др. Георги Лозанов е създал система за учене на чужди езици, при която е доказано, че човек може да научи един език само за месец със 100% ефикасност както и ако учи цяла година. Неговата система е изградена изцяло на слушане на Барок.

 

Музиката е интернационален език. Дори да не говорите езика на страната, в която се намирате, винаги можете да оцените музиката й. Защото музиката, както и красотата, могат да бъдат оценени без особено усилия – просто така! Музиката има силата да ни издигне над ежедневните грижи и тревоги, дори да ни извади от депресията. Cway ви препоръчва да слушате колкото може повече музика през деня, за да се чувствате щастливи. Пуснете първата хубава песен, за която се сещате, и да потанцуваме!...

 

  • Текст: Петя Лалева
  • Снимки: 1. Stockxpert 2. Stock.xchng
  • Ресурси: 1. essortment.com 2. cerebromente.org.br 3. Laurence O'Donnell, Music and the Brain, 1999

Остави коментар