Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Човек е това, което пие

Публикувано от Alexander 08.12.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

Вече всеки знае, че трябва да пие много вода, за да се чувства добре, но за това колко точно много трябва да се пие и защо, нямаме много информация. Истината е, че не можем да ви дадем точната рецепта, защото това колко вода, а и други течности, трябва да пием, зависи от нашият организъм и от начина ни на живот. Ще ви предложим обаче някои интересни факти, за различните видове тeчности, а вие решете по колко от тях да приемате!

 

Средностатистическия човек се нуждае от около 1 милилитър течност за всяка изгорена калория. Това прави около 1 чаша за 125 калории или 8 чаши от около 200 мл. за хранителен режим с 2000 калории на ден. Точното количество течности, което ви е необходимо, зависи от вас. Индивидуалните нужди са отчасти генетично определени и в голяма степен зависят от начина на хранене, околната среда и естеството на дейност на всеки човек. Ако ядете много плодове и зеленчуци, които са в голямата си част вода, може и да не ви се налага да пиете толкова вода, колкото би била необходима на човек, консумиращ много месо и хляб. При умерена температура човек губи около 1.9 литра вода през кожата, влажният въздух, който издишва и урината. Допълнително течности се губят през лятото от потенето, но и през зимата, когато относителната влажност спада и сухия въздух като че ли изсмуква водата от тялото ни. Kолкото по-активен е човек, толкова повече течност му е нужна. При по-сериозна тренировка, тялото ви може да губи до литър течност на час. Няма еднозначен и добър индикатор за това кога и колко течности трябва да пием. Има твърдения, че трябва да се пие тогава, когато сме жадни, но за съжаление жаждата не е добър симптом, тъй като когато почувствате жажда, нивото на течности в организма ви вече е спаднало. Освен това с напредването на възрастта усещането за жажда започва да се разминава с нивото на течности в тялото и много стари хора могат да се обезводнят, без да усетят. Добър съвет е да използвате по една чаша течност с всяко основно хранене и по една между храненията, но тук отново има голямо значение колко сте активен през деня и дори в какви климатични условия се намирате.

 

Течностите, с които можем да утоляваме жаждата си и да доставяме нужното ниво течност на тялото, са най-разнообразни, но едни от тях са по-полезни и по-утоляващи, други пък са направо вредни. Ето и най-популярните от тях и начина, по който те действат на организма ви: 

 

6-9jВодата

 

Няма нужда да казваме, че водата е най-ценната течност, както и че е най-добрата за “напълване на резервоара”. Може да сте чували и чели, че трябва да изпивате по 8 чаши вода на ден. Всъщност това е една от градските леганди, която толкова пъти се е повтаряла, че се е превърнала в истина. Това твърдение идва от факта, че човек, който изяжда по 2000 калории храна на ден, се нуждае от около 1.9 л. течност, но част от тази течност се доставя от храната, а останалото трябва да идва от напитки, но не само водата върши тази работа. Всички сме убеждавани и дори убедени, че бутилираната вода е по-добра от чешмяната, a напоследък някои учени говорят за възможност, базираните на хлор химикали, които се използват, за да се изчистят болестотворните бактерии от водата, да реагират с органичната материя и да образуват съединения, които могат да причинят рак. Друг проблем е, че източниците на бутилирана вода не винаги са контролирани и не е задължително тя да е по-различна от чешмяната. Разбира се много може да се спори за това коя вода е по-добра за пиене, но сигурно е, че ако съществува някакъв риск от пиенето на чешмяна вода, то той е много по-нисък, в сравнение с другите ни вредни навици. Това, което можете да направите, за ваше спокойствие, е да проучите откъде идва водата, която тече във вашата чешма и разбира се, как тя достига до вас. Нивото на хлор, която се добавя в чешмяната вода, понякога е много високо, което придава доста неприятен вкус на водата... 

 

6-9kГазираните напитки

 

Газираните напитки ни дават чисти калории, без нито едно от здравословните хранителни вещества, които се намират в чаша сок, такива като витамини, минерали, фитохимикали и фибри. Диетичните газирани напитки са по-добри от захарните варианти само дотолкова, доколкото ни дават малко по-малко калории, но като стратегия са сваляне на килограми не разчитайте на тях... А освен това вече започват да се изказват и опасения по отношение на изкуствените подсладители в газираните напитки. Няма спор, че трудно можем да заменим удоволствието от една чаша газирана напитка, но със сигурност можем да заменим утоляването на жаждата с друго средство, дори с вода, а газираните напитки да употребяване само, заради удоволствието от приема.

 

6-9bПлодов сок

 

Чаша натурален сок ви дава чаша вода плюс витамини, минерали, понякога и фибри, както и страхотния вкус. Проблемът с пиенето на плодови сокове, вместо вода, е че много хора не ядат по-малко, за да компенсират повечето калории от сока, а това е сигурна рецепта за постепенно напълняване. Другият подводен камък от пиенето на сокове, е че обикновенно избираме някой сок за любим и пием само от него, а това от една страна не ни дава разнообразие от витамини, а от друга – всеки сок има специфични действия, които се проявяват при по-продължителна консумация, с които трябва да сме запознати, преди да прекаляваме. Например, сока от грейпфрут намалява действието на някои лекартсва, а също така може да създаде условия за образуване на камъни в бъбреците.

 

6-9eМляко

 

Колкото и странно да ни се струва, съществуват повече аргументи“срещу”, отколкото “за” пиенето на големи количества мляко. Вярно е, че млякото е ефективен начин да си набавим калций, но калций има и в много други храни, като боб, броколи, хрян, портокал, зеле. Освен калций пък, млякото ни дава и някои други неща, като допълнителни калории, наситени мазнини, галактоза, които не са непременно добри за нас...

Така че, пийте млякото умерено и не се поддавайте прекалено много на рекламите с малки дечица с бели мустаци от мляко, уверяващи ви, че трябва да пиете по няколко чаши на ден!

 

 

6-9dКафето

 

Отново една напитка с впечатляващо противоречив имидж. През годините са извършени много изследвания върху ефекта от кафето върху здравето. Има обаче една уловка, която обърква много от изследванията – пушенето. Пушенето и пиенето на кафе открай време вървят ръка за ръка и много от изследванията, набеждаващи кафето като вредно, не са взели това впредвид. Повечето от здравословните проблеми, приписвани на кафето, са всъщност последствие от тютюнопушенето. Това, разбира се, не означава, че кафето е безвредно. Кофеинът в него действа като наркотик. Както всеки наркотик, кофеинът има и лоша страна. Пиенето на големи количества може да ви направи изнервени, да ви разтрепери и да ви пречи на си починете. Също така, хора, които пият много кафе, е по-вероятно да се разболеят от остеопороза. В умерени количества обаче, кафето е някъде в ниските стълбици на рисковите фактори, като освен ободряващото действие, има и някои други положителни ефекти, като по-малък риск от образуване на бъбречни, както и жлъчни камъни. Накратко казано, пийте кафето умерено и то няма да бъде опасност за здравето ви.

 

6-9cЧай

 

Някои от ползите на кафето са валидни и за чая – лекото физическо и психическо ободряване, по-малък риск от камъни в бъбреците и жлъчката. Пиенето на зелен чай пък, например намалява риска от рак на стомаха. За здравословните качества на чая могат да се кажат много неща, защото има и голяма разлика в различните видове чай и начина на приготвяне. Най-важното обаче е, че чаят е прекрасен начин и за релаксиране, и за ободряване – пиенето на чай е необятна наука, и колкото по-добре я овладявате, толкова повече ползи можете да извлечете от него!

 

6-9fАлкохол

 

Абсолютно невъзможно е да изброим тук всички вреди, които може да ни причини алкохола, но вие сте ги чували мноооого пъти – заболявания на черния дроб, пристрастяване, неадекватност, катастофи и много, много други, повечето от които завършващи със смърт. В умерени количества обаче, алкохолът може и да е добър. Едно питие преди хранене подобрява храносмилането и може да ви донесе отпускане и спокойствие в края на напрегнатия ден. Тук трябва да се внимава с думичката “умерено”. Има много изследвания и тук влиянието зависи много от здравословното състояние на човек, възраста и дори пола му, но най-общо може да се каже, че повече от 1-2 питиета на ден са вредни и се губи дори и ползата, която е налице при много малките количества.

 

Течностите, които можете да предоставите на организма си са много и най-разнообразни и най-важното, което трябва да знаете за тях е, че трябва да ги консумирате умерено и да се доверите на разнообразието им.

 

  • Текст: Женя Вълкова

Остави коментар