Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Цветовете на април

Публикувано от Alexander 30.03.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

2-23aБаба Марта отмина - донесе и сняг, и слънце, и дъжд, и ветрове. Показа характер... Какво да очакваме от април?! Той започна с шеги и закачки, обещаващо, нали? На латински „априлис” идва от апериле - отварям. Истински се отваря пролетта, затова и в народната лексика април е известен като „цветен”. Като майка искрено се надявам да ни зарадва със слънце и цветя, повече разходки и детски усмивки.

 

Цветният месец носи със себе си много празници, обагрени в цветове, радост и фантазия. Ритуали като лазаруването, багренето на яйца, майсторене на козунаци и почитане на всички, които носят имена на цветя. Ето как изглежда април хронологично и с малко въображение: Първо, разбира се, малчуганите ще се радват на пролетна ваканция. На 11 април е Лазаровден - времето на моминския пролетен обичай лазаруване.Чрез него младите момичета се социализират и получават право на брачни отношения. Те играят в събота или неделя. На 12 април честваме Връбница-Цветница, празнуват всички с имена на цветя - Калина, Виолета, Цветана, Камелия, Невяна, Маргарита, Лиляна, Божура, Явор, Ясен. Осветените върбови клонки ще донесат още порция пролет и празничност. Следва Страстната седмица, свързана със страданията на нашия Спасител и време за размисъл. Много въображение, импулс за творчество и цветове ни предлага Велики четвъртък - 16 април. Тогава ще боядисваме великденските яйца. Първите две винаги са червени. С едното ще намажем бузките на децата за здраве, а другото ще остане пред иконата на Богородица до следващата година. Фантазията ви може да се развихри напълно с бои, восък, листенца от растения, олио и памук. Разпети петък е черен ден - когато Христос се качва към Голгота с кръста и бива разпнат. Ако в четвъртък работите (а това е хубаво напук на отчайващата криза) втори шанс за боядисване на яйцата имате на Велика събота - 18-и. На третия ден от разпятието идва Възкресението Христово - 19, 20, 21. Светъл празник на прераждането, обновлението, вярата, възкръсването за нов живот. Време за радост, осмисляне, даряване и събиране на семейството.

 

Април наистина е цветен и празничен, слънчев и по-топъл. Истинско отваряне към природата и света навън за майките и мъниците. За някои - първи самостоятелни крачки под слънчевите лъчи, за други - първи срещи със света изобщо. Да се насладим на цветовете на април... ;)

 

Текст: Елена Иванова

Остави коментар