Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Цветовете в нашия дом

Публикувано от Alexander 02.02.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

2-19aДа изберем в какви цветове да боядисаме дома си е винаги трудно начинание, дори когато определено си имаме любими цветове… Влиянието на цветовете върху нашето настроение и хармония е много силно, макар и не винаги осъзнато. Изборът на цветови съчетания за помещенията, в които живеем всеки ден, е много важно, защото от това зависи как ще се чувстваме, дали ще си отпочиваме добре и как ще се разбираме с хората около нас.

 

Доверете се на инстинкта си, но и на професионално мнение, за да постигнете една хармонична среда за себе си, семейството си и своите приятели. Ние се консултирахме със специалист дизайнер и с цветотерапията, за да ви улесним в избора на цветове, които да настаните в дома си.

 

  • Червеният цвят е най-активният цвят. Така той влияе и на човека - подбужда неговата сила, енергия и жизненост. Продължителното и силно влияние на този цвят, обаче, води до бързо изтощаване и намаляване на работоспособността. Затова този цвят не е особено подходящ за спалнята или пък хола, където трябва да имате възможност да се отпуснете и да си почивате, но пък в съчетание със жълто или златисто, може да е идеалният цвят за кухнята. Там той ще пробуди апетита ви, но също не е добре да се прекалява с него – една червена стена е достатъчна. Общо взето, колкото и любим цвят да ви е червения, препоръчително е да го използвате като акцент, но не и за цялото пространство.
  • Зеленият цвят е неутрален и успокояващ. Той също така е и цветът на новото начало и на природата. Зеленото създава усещане за спокойствие. Пастелният му нюанс е подходящ за хола ви, особено ако търсите нова цел в живота си, а млечнозеленото е прекрасен цвят за спалнята, тъй като с него ще се успокойте и ще си починете добре.
  • Оранжевият цвят, дори само като се спомене, навява оживление и свежест. Това е цветът на здравето. Той стимулира общителност и добродушие. Той спомага за вдъхновение при творческа работа. Всички цветове в тази гама са добър съюзник срещу депресията. Да боядисате дома си в оранжево би било много смело решение, но не и ако сте творческа натура и съумеете чрез картините и аксесоарите да извлечете силата и свежестта на този цвят, без да страдате от прекалената оживеност.
  • Синият е най-пасивният цвят. Той е символ на чистотата, съвършенството, непорочността и силата. Синият цвят създава усещане за по-ниски температури, в помещението, в което е настанен. Хората, които биха си боядисали хола във синьо, са хора с неспокоен дух, такива които винаги търсят и искат да знаят повече. Млечносиньото е подходящ цвят за детска стая на момче. Светлосиньото успокоява и влияе благотворно при умора и безсъние, затова е подходящ цвят за спални, кабинети и бани.
  • Розовият цвят символизира безусловната и безгранична любов. Той засилва чувствеността. Подходящ е за спалня, а също и за детска, момичешка спалня.
  • Белият цвят успокоява емоционално хората и разрешава конфликтите. Често той се използва, за да се скрият или защитят емоциите. С него не бива да се прекалява, защото навява и празнота и може да предизвика депресия. Съчетан добре с черното, води до уравновесяване и хармония.
  • Кафявото е топъл цвят, който подхожда на уравновесени и спокойни хора. Подходящ е за хол, а разнообразните негови светли нюанси като охра и какао, могат да се използват и за спалнята и за кухнята.

Цветовата хармония в нашия дом се постига не само с цветът на стените, но и с този на аксесоарите, картините, поставки, рафтове, свещници и свещи...

 

Консултант: арх. Assaf Alagem, krusharch.com

Текст: Мария Крумова

Снимки: Stockxpert

Остави коментар