Ароматът на канелата е сладък, с лека, закачлива, лютива, свежа нотка. Той е сгряващ, но и ободряващ, плътен и в същото време ненатрапчив. Обожаван е от много хора, освен заради чудните си качества, и заради неизменната му връзка с вкусните бабини сладкиши.

Канеленото дърво е от семейство Лаврови. Достига височина 10 – 18 метра и диаметър 6 до 10 метра. Кората е светлокафява на цвят. Цветовете са бледожълти, на гроздове. В листата и кората на растението се съдържат ароматни масла със сладникав вкус. Канелата се добива от вътрешната част на кората на дървото. Съществува в няколко разновидности: цейлонска канела (Cinamomum zeylanicum), китайската ѝ разновидност касия (Cinnamomum cassia), виетнамска (Cinnamomum loureirii) и индонезийска (Cinnamomum burmannii). Последните три вида са с по-ниско качество и по-тъмен сиво-кафяв цвят. Най-скъпите сортове са тънки като хартия, с кафеникавочервен цвят. Добиването на подправката много трудоемко. На всеки две години кората на дървото се обелва, остава се да ферментира 24 часа, след което се изсушава, до степен да стане като хартия и се навива се на рулца. Етеричното масло се добива от корите чрез дестилация с водна пара. То е с кафявочервеникаво със силен приятен аромат. Състои се от 70—90% канелен алдехид, 5% евгенол и др. Родината на канелата е остров Шри-Ланка (Цейлон). Местните хора дълго пазели тайната за добива и от търговците. Португалците пренесли канелата в Европа. Днес плантации има в Африка, Южна Америка и Австралия. Канелената кора е една от най-старите подправки. Под името "квай" тя е отбелязана в лекарственика на китайския император Шен-нунг още 2500 г. пр. н. е. Древните египтяни, елините и римляните също са я използвали за подправка и лекарство.

Канелата се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо. Използва за подобряване вкуса на греяното вино, на кафето на зърна, в традиционните коледни сладки, в компоти, сладки супи. Маслото се употребява във винарската и ликьорената промишленост за ароматизиране на напитки. Канелата си подхожда по вкус с карамфила и индийското орехче. Комбинира се добре и с звездовидния и обикновения анасон. В народната медицина канелата се използва за подобряване на храносмилането и като общо укрепващо средство. Канелата възбужда апетита и има антисклерозиращо и тонизиращо действие. Освен това успокоява коремни болки. Тъй като канелените листа съдържат висок процент феноли, маслото се квалифицира като един от най-силните антисептични и противовирусни средства в природата. В домашни условия, канелата е добре да се използва само под формата на кора или в смлян вид, за облекчаване на симптомите на грипа или настинката и като стимулант за храносмилателната система. Сладка и ароматизирана с канела напитка облекчава кашлицата и възпаленото гърло. В миналото канелата често се изгаряла като благовоние, а добиваната от плода мазнина се използвала за изработване на църковни свещи. Силният и аромат може да се включва в потпури, в билкови възглавници и торбички за пропъждане на молците. Плиний споменава (в Естествена история) канелата в рецепта за мъжки парфюм. Днес канелата присъства в много сапуни и мъжки козметични препарати.

  • Текста подготви: Вяра Конарева