Какаовото масло - нежно като коприна, вкусно като забраненият плод!

Какаовото масло се произвежда от вечнозеленото какаово дърво (Theobroma cacao), родом от тропическите региони на Америка. Семената му се използват за направата на какаов прах и каково масло. Всяко от тях съдържа значително количество мазнина – 40-50%. Научното име Теоброма означава „храна на боговете“. Какаовата напитка се е използвала само от мъже, тъй като се е смятало, че е вредна за жени и деца. Христофор Колумб и неговият екипаж са първите европейци, които се сблъскват с какаото. По времето на ацтеките, какаовите зърна са се използвали като валута.

Суровото какаово масло е направено чрез метода на студеното пресоване, който съхрaнява естествените хранителни вещества до голяма степен. То е твърдо на стайна температура, но при допира с кожата или под лъчите на слънце се разтапя и веднага се абсорбира от кожата, придавайки й неустоим какаов аромат. Цветът на какаовото масло варира от блежо жълт до светло кафяв. Маслото от какао се втечнява на температура над 35 градуса, което го прави изключително устойчиво с дълъг срок на годност от 2 до 5 години. При комбинирането му с други мазнини подобрява тяхната стабилност.

От хилядолетия в Африка използват какаовото масло заради неговите овлажняващи и лечебни качества и способността му да защитава и подобрява състоянието на кожата. Основни производители на какао са Кот д'Ивоар, Гана, Нигерия и Камерун, като само в Кот д'Ивоар се произвежда около 43 на сто от световното какао.

Какаовото масло е изключително богато на ценни и полезни вещества. То има в състава си важни минерали като калций, магнезий, калий, фосфор, селен и други. Съдържа голяма доза витамини от група В, витамин Е и много естествени антиоксиданти. Това невероятно масло има много и разнообразни приложения. Всички знаем колко е голямо приложението му в сладкарската индустрия и че е една от вълшебните съставки за производството на шоколада. То е и основната причина за бързото топене на шоколада при допир с небцето. Използва се също за производството на натурални сапуни и фармацефтични мехлеми. През последните десетилетия маслото става все по-полулярно в козметичната индустрия и особено в производството на натуралната козметика.

Поради изключителното му благотворно въздействие върху кожата, маслото има много приложения:

  • Успокоява, овлажнява и омекотява кожата – отлично средство за запазване на младостта на кожата.
  • Стимулира производството на колаген
  • Абсорбира се лесно и много бързо, подхранва тъканите в дълбочина и засилва тяхната регенерация, което го прави подходящо за заличаване на белези от всякакъв тип
  • Маслото поддържа оптимално pH, придава на кожата кадифен и бляскав вид
  • Подтиска възпалителните процеси, без да предизвиква алергии
  • Какаовото масло е подходящо за всички типове кожа, особено полезно за суха, чувствителна и силно дехидратирана кожа
  • Чистотата и естествения му произход, правят какаовото масло подходящо дори по време на бременност
  • Редовната му употреба значително повишава еластичността на кожата. Поради това е много популярно за употреба в козметиката за бременни и анти-стрии продуктите.
  • Улеснява придобиването на тен и запазването му за дълго време, подчертава естествения слънчев загар. Поради тази причина се използва и в производството на много слънцезащитни продукти.
  • И накрая, но не на последно място поради невероятния му шоколадов аромат и релаксиращо въздействие се използва в много ароматерапевтични процедури. А всички знаем, че Шоколада се смята и за отличен Афродизиак.

Именно поради всички тези качества, които притежава каковото масло, ние го включваме и в много от натуралните ни козметични продукти, като Крем за тяло с какаово масло Mystic cocoa, Натурален сапун с масло от какао, Какаово масло за тяло.

И до днес този мистичен дар на Природата продължавава да ни разкрива нови тайни и да ни владее със своя неустоим аромат и вълшебно докосване!

Източници: wikipedia.org / skincare.about.com / livescience.com / britannica.com / Спа ритуали у дома, Вивиан Бъртън