Както ви обещахме в предишната статия, продължаваме с описанието на жизнеутвърждаващите минерали, които участват в състава на първостепенни съединения в човешкия организъм, благодарение на които имаме енергията да понасяме "стрелите на свирепата съдба", пък и да функционираме изобщо.

  • Хром - От голямо значение е за обмяната на глюкозата, инсулина и мастните киселини, както и за растежа на мускулите. Ако спортуваш - хромът е твоят човек. Трябват ти малки количества- средно 50 микрограма дневно, но и така само 2% от него се усвояват, затова недостигът на хром е широко разпространен сред човешката раса. За да не се лишаваме от този елемент, ето какво трябва да похапваме редовно: пълнозърнест хляб, сирене, мащерка, черен пипер, пшеница, бирена мая. Има го и в месото.
  • Мед - В малки количества е необходима за функционирането на черния дроб, мозъка и мускулите. Медта е неделима част от производството на меланин, необходим пък за синтезирането на колаген, който поддържа костите, хрущялите, кожата косата и ноктите ни здрави, а самочувствието ни- на препоръчително високо ниво. На усвояването на медта пречат непреработеното месо в храносмилателния тракт, свръхколичество витамин С, цинк и калций. Затова по-леко с гореизброените. Наваксваме с ракообразни, риби, ядки, сухи костилки, грах и боб, зелени листни зеленчуци.
  • Желязо - От голямо значение е при изгарянето на въглехидратите, мазнините и протеините, значи за производството на енергия. Съставна част е от молекулата на хемоглобина, който разнася кислорода из кръвта. И сега един пъзел: внимавай! Желязото в червените меса се абсорбира най-лесно, докато в зеленчуците е 10 пъти по-малко усвоимо, особено в сготвените. Витамин С подпомага абсорбирането на желязо, докато калцият и напитките, съдържащи танин го затрудняват. А пък приемането на желязо под форма на таблетки намалява (от своя страна) усвояването на цинка, мангана, хрома и селена. Иди ги разбери. Иначе източници на желязо са: черен дроб, нишесте, брашно, изсушени праскови, червено месо, жълтък, стриди, ядки, фасул, аспержи, меласа, овесено брашно.
  • Манган - Манганът е важен антиоксидант. Необходим е и за синтеза на съсирващите фактори в кръвта, на холестерола и на мозъчния невротрансмитер допамин. Ако се консумира в голямо количество, обаче, усвоимостта му е слаба, тъй като започва да се отделя много бързо. Да консумираме умерено: чай, пълнозърнести храни, ядки, плодове, семена, мая и яйца.
  • Селен - Селенът също е мощен антиоксидант и върл гонител на свободните радикали. От голяма важност е за растежа на клетките и борбата с инфекции. Има го в броколите, репичките, лука, целината, рибата, ядките, пълнозърнестите храни и пшеницата.
  • Хлор - Спомага за елиминирането на опадъците в организма, подпомага храносмилането и поддържа гъвкавостта на тялото. При недостиг рискуваме да ни окапят зъбите и косата. Но не посягай към чешмяната столична вода! Хлорираната вода унищожава витамин Е. Противодействието е кисело мляко. Естествен източник на хлор са трапезната сол, кафявите морски водорасли и маслините.

Всичко, от което имаме нужда, за да сме здрави и тонизирани, можем да си набавим чрез храната. Но често заболяванията идват от стрес и въпреки здравословното хранене. Отделяйте повече време за себе си и се вслушвайте в тялото си. То е един сложен механизъм, но ако го познаваме добре, ще ни служи вярно.

  • Автор: Ганка Пейчева
  • Източници: zdravensvqt.com / zdravoslovno.com
  • Снимки: eso-garden.com / cookinglight.com / nutritionhealth.com