Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

С камъни по умората

Публикувано от Alexander 01.03.2012 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

a09141034Зачудихме се как да повдигнем тонуса си по време на митичната „пролетна умора”, която вече ни връхлита, въпреки белите пухкави къдели навън. И вместо да отидем на лекар, отворихме Google и ето какво ни посъветва той: Оказва се, че за произвеждането на енергия имаме нужда от доста неорганична химия. Минералите и микроелементите са жизнено необходими за нормалното функциониране на организма. Можем да си ги доставим под формата на таблетки, но най-добре си е чрез храната.

 

Отскочете до най-близкия магазин и си набавете от следните:

 

  • Калций - Този го знаем. Има го в млякото. Необходим е за растежа и развитието на костите и зъбите, което не означава, че вече пораснали, можем да го изгоним от чинията си. 99% от него се натрупват в костите, а останалият участва в съсирването на кръвта, съкращаването на мускулите, проводимостта на нервите и -забележете- произвеждането на енергия. Калцият подпомага функционирането на имунната система, а дружно с магнезия пазят сърцето. Да не го забравят спортистите! При засилено физическо натоварване калцият се минерализира по-интензивно и недостатъчно количество може да доведе до фрактури. А достатъчното количество е от 800 до 1200 мг дневно или поне така пише в Google. Иначе, освен в млечните продукти се съдържа в зелените зеленчуци, портокалите и житните изделия.
  • Магнезий - Участва във всички важни жизнени процеси. Играе роля за ефективното функциониране на нервите и мускулите. От съществено значение е за трансформирането на кръвната захар в енергия. Известен е като антистресов минерал. Алкохолиците, горките, обикновено страдат от магнезиева недостатъчност. Магнезият ловко бори депресията. Крие се в листните зеленчуци, ядките, морските деликатеси, водораслите, соята, месото, яйцата и млечните продукти, пълнозърнестите храни. Рафинирани и термично обработени храни не могат да доставят необходимото количество магнезий, а и други важни минерали и витамини. Затова не е лошо да преосмислим суровоядството.
  • Цинк - Цинкът е антиоксидант. От съществено значение е за синтеза на белтъчини. Командва съкращаването на мускулите и помага за образуването на инсулин. Смущаващ факт: недостигът на цинк преди пубертета забавя половото развитие и дори може да стане причина за малкия размер на мъжкия полов орган. Недостигът в зряла възраст има по-търпими последици като забавяне на мускулния растеж, намаляване на имунната защита на организма, загуба на вкусовите усещания и мускулна слабост. Затова, молим ви, консумирайте овес, пълнозърнести изделия, бирена мая, морски деликатеси, ядки, мляко, яйца и сирене! Цинкът в месото се усвоява най-лесно, особено ако е от черен дроб.
  • Фосфор - 90% от приетия фосфор се свързва с калция в костите, а останалият участва в образуването на високоенергийни молекули, контролиращи метаболитните реакции, свързани с изгарянето на енергия. Друго не ни трябва да знаем. Най-много се намира в рибата, но ако не обичате, може и пълнозърнести храни, ядки и семена.
  • Калий - Науката твърди, че той е основният положително зареден електролит в клетката и поддържа баланса на натриевите йони в извънклетъчната течност. Разбираме, че е от голямо значение при съкращаването на мускулите, нервната проводимост и производството на нуклеинови киселини, протеини и енергия, по която така линеем в това мързеливо време. Калият избистря мисълта, като доставя кислород на мозъка и ускорява елиминирането на отпадъчните продукти в организма. Дефицит може да се получи както от умствен, така и от физически стрес. Недостигът на калий причинява умора, слабост и болки в мускулите. Негови заклети врагове са кафето, алкохолът и захарта. Жалко. Диетите с по-високо съдържание на калий, отколкото натрий, намаляват риска от високо кръвно налягане и сърдечен удар. Калият търпеливо ни чака в плодовете, зеленчуците и морските деликатеси. При термично обработени храни количествената битка между калия и натрия е в полза на натрия.
  • Натрий - Учени и лекари намусено размахват пръст. Натрият увеличава риска от високо кръвно и удар.Това намерихме. Положителни качества със сигурност има, но те са забулени в мистерия.

Край на първа част. Очаквайте продължение.

 

Автор: Ганка Пейчева

Остави коментар