Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

С аромат на релакс...

Публикувано от Alexander 30.06.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

Мисълта за пълна и оживителна релаксация е привличаща за всеки. Дали сме изморени от заседналия живот, от физически труд или от продължителна умствена дейност, ние трябва да намерим начин да облекчим умората и да се възстановим. Възможностите са безбройни - лека дрямка, продължителен масаж, вземане на вана или просто отпускане на стол с повдигнати крака... И всички тези релаксиращи занимания могат да бъдат допълнени от успокояващия и възстановителен ефект на ароматерапията.

 

Проучвания са доказали, че етеричните масла имат значителен ефект върху позитивната нагласа. Когато стимулиращи масла като босилек и розмарин се инхалират, бета мозъчни вълни се задействат, а те са индикатор за будно състояние. Алфа и тета вълни, показателни за релаксация, се повишават със етерични масла, които са разпространени като успокояващи, като лавандула, нероли и роза. Как етеричните масла облекчават стреса? Ароматите на етеричните масла са на цветя, билки, подправки, плодове. Тези чисти, растителни есенции правят много повече от това просто да разпространяват приятен аромат. Етеричните масла имат лечебни свойства и са ефективни при облекчаване на различни физически и психически смущения.

 

Когато етеричните масла се инхалират или се прилагат върху кожата (никога не в чист вид), ароматните молекули навлизат в кръвта и циркулират по тялото. По този начин те спомагат облекчаването на редица физически болести, включително храносмилателни разстройства, главоболия, мускулно напрежение, всички свързани със стреса.

 

Етеричните масла рефлектират върху емоциите по различни начини. Ароматите се улавят от обонятелни клетки в носната кухина, които се свързват с мозъка. Пътищата на обонятелните нерви са директна връзка със задната част на мозъка, където са областите на емоциите, паметта, интуицията и сексуалните усещания. По тази причина обонянието, към всички аромати, е най-силният стимулатор на паметта и емоциите. Тъй като ароматите са толкова силно свързани с емоциите, етеричните масла имат пряк ефект върху емоционалното ни състояние. С използването на етерични масла, които имат успокояващо действие, можете да постигнете пълна релаксация - състояние на блаженство за духа и за тялото.

 

Ароматите също стимулират паметта, затова е толкова важно да изберете етерично масло с аромат, който вие лично харесвате и действа добре на вас. Усещали ли сте как, дори много лек и ефирен аромат, може да предизвика у вас спомени отпреди много години..., а заедно със спомените се връщат и отминали емоции. Няма нищо по-хубаво от това да знаем как да повикаме отново, отдавна отминали приятни моменти.

 

А ето и най-разпространените етерични масла, действащи релаксиращо: Лавандула, Жасмин, Бергамот, Иланг-иланг, Пачули, Тамян, Здравец, Кедър, Лайка, Риган, Нероли, Роза, Сандалово дърво.

 

Релаксиращата ароматерапия може да се използва при вземане на вана, при ароматерапевтичен масаж, при ароматерапевтична медитация... За всичко това ще може да прочетете в следващи статии на Cway.

 

Бъдете внимателни при употребата на етерични масла:

  • Направете си тест за чувствителност на кожата
  • Използвайте само чисти етерични масла, извлечени от растения, и никога химически или изкуствено създадени
  • Никога не нанасяйте върху кожата си неразредени етерични масла, а само масла разтворени в натурално базово масло
  • Пазете очите си от досег с етерични масла
  • Не приемайте етерични масла вътрешно, без предписанието на специалист
  • Не използвайте етерични масла без предписанието на специалист, ако се възстановявате или страдате от сериозен здравословен проблем, бременни сте или имате хронични проблеми с дихателните органи
  • Пазете етеричните масла от досег на деца
  • Не използвайте фоточувствителни масла, каквито са повечето цитрусови етерични масла, преди излагане на слънце или използване на солариум

 

  • Текст: Cway
  • Ресурси: www.bodysensemagazine.com, www.about.com, Даниел Риман, Библия на Ароматерапията, Хермес, Пловдив, 2004, 2007

Остави коментар