Пролет, след нея лято… Море, слънце... Златист загар... Да, все още е само месец май, а вече се размечтахме. Как да се почувстваме още по-лятно? Как да се подготвим за така бленуваната почивка? На първо място, освен за добрата си фигура, за да не стане златистият загар болезнена червенина, е добре да подготвим не само тялото, но и кожата си. Това е особено важно за хората с по-светъл тен, при които това е задължително. Най-популярният начин за това през последните години е солариумът. Той е предпочитан и от хора, които просто нямат възможност да стигнат до морския бряг и да се порадват на слънцето, но все пак искат да се похвалят със завиден загар. Това е разбираемо, защото по-тъмната кожа прикрива недостатъците на тялото, създава зрителната измама за по-малко килограми, а и безспорно стои доста по-секси.

За солариумът, като средство за придобиване на тен, се чуват различни и противоречиви изказвания. Когато човек реши, че иска тен, започва да си задава Хамлетовия въпрос - да бъде или не солариум средството, което да използва. Къде е истината - вреден или или не - е трудно да се каже, защото различните експерти дават различни мнения. Как всъщност работи солариумът? Той излъчва ултравиолетова светлина, която променя структурата на кожата, влияе на кръвообръщението и най-важното - стимулира синтеза на пигмента меланин, придаващ шоколадовия цвят на кожата след излагане на слънчеви лъчи. Ултравиолетовите лъчи са три основни вида - UVА, UVВ, UVС. UVВ лъчите са тези, които отговарят за образуването на тена, затова и са основни при съвременните солариуми. Бета-лъчите стимулират образуването на маланин, на витамин D, както и на серотонин - хормона на щастието. UVВ обаче са коварни, защото могат да причинят и изгаряния. Затова трябва да сме внимателни когато определяме времето, което ще прекараме в солариума. Причината, поради която много специалисти отхвърлят солариума и го заклеймяват като вреден, са UVА. Те не само, че понижават еластичността на кожата и водят до по-бързото и застаряване, но и са едни от основните причинители на рак на кожата. Поради тази причина те са максимално ограничени, но според учените въпреки това оказват изключително негативно въздействие върху епидермиса. UVС-лъчите имат незначително влияние във формирането на бронзовия загар, поради което те не са част от солариумната радиация.

Въз основа на цялата тази информация можем сами да достигнем до общите предимства и недостатъци на изкуствения тен. Солариумите са удобни, не се влияят от метеорологичните условия и ни предлагат тен както през зимата, така и през лятото. Те пестят време и само с по 10 мин на ден можем да постигнем това, което на плажа се случва за 2-3 и повече часа. Благодарение на солариумния тен, кожата ни придобива естествена слънцезащита и така можем лесно да избегнем изгарянето на морето. Основните недостатъци на солариумите са тези, които ни „предлага” и самото слънце: преждевременно стареене на кожата, изгаряне и най-лошото - образуването на туморни клетки. За да се предпазим трябва не само да преценяме внимателно времето прекарано под ултравиолетовите лъчи, но и да не забравяме, че на солариум задължително се ходи без грим и е добре да използваме подхранваща и хидратираща кожата козметика не само след, но и преди солариум.

Като всяко удоволствие, и това да имаш тен, и то особено когато нямаш време или не е подходящ сезон, крие опасности. Всяко нещо е полезно, когато се прави с мярка. Всички сме виждали хора придобили странен оранжав загар, заради вманиачеността си по това да имат тен. Не се страхувайте да поискате бронзов загар, но внимавайте да не прекалите. Ние ви пожелаваме приятни слънчеви бани. С подходящата музика, дори солариумът може да ви отведе за десетина минути на морския бряг под парещите лъчи на слънцето.

Автор: Даниела Субашева