Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Слънчевият аромат на Нероли

Публикувано от Alexander 18.08.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

НеролиНероли е ароматно етерично масло, добито от благоуханните цветове на портокаловите дървета, израснали под мароканското и туниското слънце. Много фактори влияят върху качеството на това масло – всеки цвят трябва да бъде набран точно когато е започнал да се разтваря, пъпките трябва да се събират само в топъл, слънчев ден, цветята не бива да се натъртват, листенцата и дръжките не бива да се смесват с цветовете... В края на този топъл и слънчев ден дрехите и ръцете на берачите са напоени толкова силно с този опияняващ слънчев аромат, желан от принцеси, шейхове и крале...

 

Нероли е аромат, който е бил познат и харесван от векове в Средиземноморския регион. Въпреки, че портокалите са познати на човечеството от първи век, неролиевото масло е открито едва през седемнайсети век. Смята се, че е кръстено на Ана-Мария да ла Тремоли, принцеса на Нероли. Поколение след поколение майсторите дестилатори развивали технологията на извличането на прекрасното масло, за да му се наслаждаваме след това в чистия му вид, особено имащите щастието да усетят уханието на първите капки в стъкленицата. По онова време венецианците ценели много високо маслото и терапевтичните свойства на цветовете, като ги използвали срещу треска и чума, пиели го като билков чай и разтривали телата си с дестилирана вода от нероли. Чудният аромат има дълга история и някога, когато е бил нов и модерен е символизирал богатство и дори кич, а сега портокаловите парфюми символизират чистотата, а цветовете използват за украса на булчинските венчета. Пчелите обожават аромата на нероли и правят ароматен и апетитен мед от портокаловите цветчета. Производството на маслото е също трудна задача, защото от 1 тон цвят се произвежда 1 кг. масло. В световен план годишният добив не надвишава 2 тона. Това прави маслото от нероли много скъпо. Маслото се добива чрез парна дестилация от цветовете на севилския, или бигарадовия, портокал. В началото маслото е жълтеникаво, но под действието на светлината и въздуха става червеникавокафяво. Вторичният продукт от дестилацията дестилираната вода от портокалопв цвят - воден разтвор на нероли, който се използва във фармацефтичните продукти и в кулинарията.

 

Ароматът на Нероли е прекрасен! Много сладък и портокалов с леко горчив оттенък. Този аромат действа много успешно срещу стрес, притеснение, тревожност и депресия. Маслото от нероли е като втечнена слънчева светлина и също като нея, то ни дава настроение и радост. Рецепта срещу напрежението: Смесете 3 капки масло от нероли с 10 мл. (2 супени лъжици) бадемово или соево масло). Втрийте сместа в посока на часовниковата стрелка върху слънчевия сплит, задната част на врата и слепоочията, дишайте дълбоко и релаксирайте за 10 минути. Настъпва силно усещане за покой и нервното напрежение изчезва. Отпускащото и успокояващо действие на нероли е много подходящо да се използва при бременност и дори по време на самото раждане. При безсъние маслото от нероли може да се ползва като естествено приспивателно. Капнете няколко капки масло във ваната преди лягане или си пригответе чай от изсушен портокалов цвят (бигарадие) и го изпийте преди лягане. Цветовете, под формата на чай, са чудесно природно средство за пречистване на кръвта. Вана, съчетана с няколко капки от маслото, облекчава симптомите на пред менструалният синдром. Портокаловият цвят е една от съставките на Унгарската вода и заедно с бергамота, неролиевото масло е било използвано при създаването на първият одеколон в началото на осемнадесети век. Водата от портокалов цвят е чудесен тоник. Казват, че Мария-Антоанета я използвала за тонизиране на млечнобялата си кожа.

 

Откриването на чисто етерично масло от нероли в България е почти невъзможна мисия. Заради високата му цена, към нероли често се добавя петигрен, което намалява лечебната стойност на маслото. Бъдете внимателни при закупуването и употребата на етерични масла. Винаги правете тест за чувствителност на кожата.

 

  • Ресурси: aromaru.ru / aworldofaromatherapy.com / Даниел Риман, Библия на Ароматерапията, Хермес, Пловдив, 2004 / 2007 Rose, Jeanne and Susan Earle, Editors. The World of Aromatherapy, North Atlantic Books, Berkeley, 1996

Остави коментар