Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Слънце, надежди и грозде през Септември

Публикувано от Alexander 02.09.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

2-26aЕто че отпускарския август, така мечтан, син и морски, се изтърколи… Идва септември - месец на равносметка, гроздобер, начало на учебната година, нови цветове в природата, паднали жълти листа, които напомнят, че лятото/нищо не е вечно... Все още топъл и слънчев месец обаче, както и пълен с надежда.

 

Че знанието е злато всички знаем, ето нов старт за него, за първолаците и първокурсниците... Септември... Старото му славянско име е било руен („жълточервен“), тъй като през този месец пожълтяват тревата и листата на дърветата. Прабългарите го наричали Девем, а народът ни го нарича „гроздоберник". Пъстър, празничен и леко носталгичен.

 

На 6 септември празнуваме Съединението. Защо съединението прави силата оставям на вас, читателите, да обмислите, исторически и днес, в националното и в собственото ви семейство. 9 септември – светла дата за някои, само спомени за манифестации и светлото бъдеще за други... Криза - финансова и на идеали. 15-и – Откриване на новата учебна година. Нови учебници, книжки, лаптопи и дрешки, приятели - все по-често обаче в Интернет. Падащи есенни листа, ведри първолаци, делегирани бюджети ;) 17 септември – Вяра, Надежда и Любов, Денят на Света София и нейните дъщери, ден и на нашата столица, която расте, но не старее... Българите почитат този празник като ден на любовта. Даряват се бели свежи цветя на любими хора, палят се свещи в черковния храм, за да не чезне вярата, надеждата и любовта от всеки дом. Празнуват именниците Любен, Любомир, Люба, София, Надежда, Вяра. На 20, 21 и 22 септември се отбелязва Рамазан байрам. Приключват постите през месец Рамазан. Този мюсюлмански празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам. 22 септември е Ден на независимостта, национален празник. Офертите за пътувания валяха от туристическите агенции още през август - Истанбул, Дубровник, спа-хотел, само изберете своята есенна разходка сред цветовете. Защо не пъстротата по пътя за Рилския манастир, Боянската църква, Витоша, родното място?

 

Където и да сте през септември, каквото и да правите съхранете слънцето и детските усмивки. Моето детенце ще проходи, вашето е спортна надежда или артистична кокетка, която всеки ден ви изненадва. Ще се върнете на работа или не, ще се разхождате в парка или тичате до детската градина... Изборът е труден, понякога дори предопределен - както септември за гроздобер... Въпреки всичко съхранете цветовете в ежедневието, жаждата за новости и умения, любовта, която ни създава и съхранява. Понякога огнена като лятото, друг път уравновесена или изненадваща като есента. Да се насладим на цветовете, слънцето и сладостта ѝ. Сега...днес.

 

Текст: Елена Василева-Иванова

Остави коментар