„Мисията ни е да излекуваме човечеството от болното консуматорско настроение, което е обзело тази ера на съществуване. Тук сме за да покажем, че може да се живее с по-малко, но качествена храна, без подобрители, химикали и овкусители. Да се научим от природата, да станем по-съзнателни към себе си и един към друг”. Свилен Класанов е създателят на хляба Слънце Луна, който толкова харесваме. Разказа ни за годините упорит труд, вдъхновението, мечтите и приятелите.

Началото

Слънце Луна се роди като хляб. Истински пълнозърнест, ръжен, пшеничен хляб с много семена. В началото хората се отнасяха доста скептично, включително и семейството ми. Много ми беше трудно да ги убедя да пуснем този хляб на пазара. В последствие го направихме и аз си го приготвях, а на сутринта го носих по съответните магазинчета и беше една такава схема, която аз си изработих сам. В началото пазарувах пшеница и ръж от различни източници, като включително и от обикновените места - несертифицираните. Говорим за преди около 9 години. Но в един момент ми хрумна, че брашното трябва да се мели на каменна мелница и почнах да разпитвам. Стигнах до една воденица в Сепарева баня. И в тази воденица карах зърно, тя ми го смилаше на брашно, когато отивах да го взема, карах още зърно... Това беше началото на хляба. После отворихме най-големия вегетариански ресторант в България, който се казваше Вегетарианската къща - една къща на 3 етажа. Това беше 2004-та мисля, но 2 години работихме много усилено и без да се хваля, запалихме много хора да направят нещо подобно. И много хора видяха, че има хляб в това нещо, има интерес. Хората искат качествена храна, искат удоволствие покрай това, искат свобода.

Масова продукция

Пакетираната храна почти не може да е качествена. В днешно време започвам да гледам под съмнение всякакви храни, които имат баркод, лъскава опаковка... защото често ако някой е инвестирал в лъскава опаковка, не е инвестирал в качествения продукт. Масовото производство на един продукт води до некачествената суровина или пренебрегване на някои фактори. Когато едно производство стане масово, много е трудно да се запази есенцията.

Магазинът

В магазина ни на Юрий Венелин имаме много био и органик суровини, като ние си ги поръчваме на едро. Те идват в чували и всеки може да си премери количеството, което желае. Има много пакетирани био храни същевременно, които ние сме избрали, не са произволни, а има и храни, които не са от сертифицирани производители, но са качествени храни, които ние избираме да предлагаме на хората, защото мислим, че трябва да го има този избор, даже и самият производител да е някакъв дребен от Своге...

Българското

Абсолютно подкрепям българското производство, иначе ние си режем клона, на който седим. Но не е задължително да е всичко българско. Правя някакъв компромис между произведено в България, качествено, био, хуманно, етично... всички тези неща, за които мислим, когато избираме стоките. Био производството е единствената ни алтернатива тук. Тъй като технологията ни е много западнала, бюрократщината ни е много голяма и от технологична гледна точка сме много назад. Единственото, в което можем да се концентрираме е в туризма и био производството. Това е.

Хората в Слънце Луна

Това е един много сериозен подбор. Ние пускаме обява и съответно идват много кандидати и след това имат един изпитателен период, в който ние виждаме дали си подхождаме: дали те ни подхождат на нас и дали ние им подхождаме на тях. Хората, които идват при нас, споделят същата идея за начин на живот, на хранене... Опитваме се да върви работата като едно семейство, като изискваме от тях високо ниво на обслужване и на приготвяне на храна и съответно им заплащаме добре.

Зелената мода

В началото се бунтувахме малко срещу този тренд към био и органик, защото виждахме как това от една страна осакатява българското производство, от друга страна се концентрират био търговците към внос, което е най-лесната работа общо взето. Много от търговците само с едно телефонче поръчват: „Донесете ми това, донесете ми онова”. Тези неща идват от чужбина. По-трудно е да отидеш до някой земеделец, да се уговориш с него, той да произвежда био и евентуално да се сертифицира и ти да купувш тази стока от него и тепърва да печелиш доверието на хората, но това е правилният път. Имахме някакъв бунт срещу био и органик трендовете, но в един момент разбрахме, че това е естествения път за развитие на нещата, че хората ще разберат в един момент, че това не е индулгенция и ще могат сами да оценят това, което се прави за тях. 

Бъдещето

Крайната ми идея, цел и мечта е сами да си произвеждаме продуктите, съответно тези зеленчуци да ни станат и зимнина, с която ресторантите да работят. Тоест да си затворим кръга и да си знаем с какво работим. Това нещо не е сложно, не е трудно, но изисква много време, хора, постоянство... Не е трудно не е правилно казано, защото си е трудно. Много е трудно да накараш едни хора от града да отидат да работят на село или самият селянин да работи качествено. Сложни са схемите, трябва да се подбират нещата много качествено, тоест в какво инвестираш. Ние досега сме инвестирали в земеделци, които понякога са ни разочаровали, понякога не са. И това е един миг от нещата.

Ако не сте опитвали кухнята на Слънце Луна, бягайте към ул. 6-ти септември 39 (Малките пет кьошета), а магазинът се намира на ул. Солунска 33 на ъгъла с ул. Цар Асен. Повече за тях можете да прочетете и видите тук.