Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Световен ден на околната среда - да се включим и ние!

Публикувано от Alexander 05.06.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

7-2bПети юни е обявен за световен ден на околната среда. Не, разбира се, че за един ден няма да спасим планетата, но този ден може да е повод да се замислим малко повече отколкото в забързаното ежедневие успяваме, и да се предприемат нови инициативи и кампании за опазването на околната среда. Защо ли? Ами защото единствено така можем да опазим и себе си!

 

Много често слушаме факти за това колко е замърсен въздуха и цялата природа около нас и как това би довело до пагубни последици за цялата планета, но рядко ни се дават указания какво да правим, за да можем ние самите да не допринасяме за това замърсяване. Логиката, че капка море не прави не е добра в този случай, защото морето е направено все пак от капки, и ако всички се замислим и изберем един по-екологичен начин на съществуваме, можем да дадем и на нашите деца, а защо не и на внуците ни, някаква надежда, че ще живеят здрави на тази планета.

 

Екологичния начин на живот не е нещо чак толкова трудно, колкото си представяте. Основната му максима е „Действай повече, използвай по-малко.” Тук ще ви представим няколко лесни начина да въведете малко екология в ежедневието си. Започнете от днес, но не спирайте утре! Опитайте да сте съпричастни и да направите и другите хора такива. Това е кауза на цялото човечество срещу последиците, които то само си е причинило. Ето няколко идеи:

 • Засадете дръвче и се грижете за него докато порасне!
 • Потърсете благотворителна организация или дом за изоставени деца или бедни хора и занесете там неща, от които нямате нужда. Правете го редовно, щом дрехите на детето ви му умалеят или пък вашите ви омръзнат.
 • Спестяването на водата е нещо, което трудно можем да си представим, но не е невъзможно. Ще спестите доста от водата дори само ако завъртате кранчето докато се бръснете или си търкате зъбите.
 • Изолирането на бойлера ще помогне да спестите ценна енергия. Ако няма таймер, можете да му поставите. Инсталирайте на душа водоспестяваща глава – пускаща по-малък поток.
 • Използвайте електрическа самобръсначка или такава със сменяеми ножчета, вместо самобръсначки за еднократна употреба.
 • Използвайте хавлиени кърпи за подсушаване на лицето и ръцете си, вместо хартиени, които ползвате и изхвърляте в кошчето.
 • Когато си приготвяте обяда, слагайте го в кутийка за многократна употреба, вместо във фолио или в торбичка, която след това ще изхвърлите.
 • На излизане от къщи не забравяйте да изключите всички електроуреди, дори да изключите контактите или да изключите централно тока, ако имате възможност, защото много уреди, продължават да хабят по малко ток, дори и изключени. Пестенето на енергия помага за намаляване на замърсяването на въздуха.
 • Никога не се разделяйте със своята платнена торбичка. Намерете такава, която да харесвате и да можете да сгънете и приберете във всяка друга чанта. Така когато и да пазарувате, можете да я използвате. По този начин ще се отървете от купищата найлонови торбички!

 

 • Текст: Мария Крумова
 • Снимки: Stockxpert

Остави коментар