Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Розово опиянение

Публикувано от Alexander 29.09.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

5-11bИзлишно е да представям символът на женската грация и красота. Излишно е и да споменавам, че тя е и символ на България. Разбира се, че имам предвид царицата на цветята - розата. Нищо чудно, че се носят легенди за красотата на българската жена. Та нали точно в България се отглежда най-качествената маслодайна роза, как да не се възползваме от разкрасяващите ѝ действия ... Точно за полезните действия на розовото масло (още „ото” или „атар”) ще става дума в следващите редове. А лесните за приложение домашни рецепти, които ще ви предложим ще ви уверят в многобройните качества на Българското розово масло.

 

Основният източник на масло са розовите цветове. Знае се обаче, че и тичинките съдържат известно количество, за това те се дестилират заедно с цветовете. Истинското и най-чисто розово масло е с поразяваща цена от близо €4000 за килограм. Това е така, защото за получаването на 1 кг. етерично масло са необходими около 5 тона рози. От своя страна това обяснява не само цената, но и честите фалшификации. Розата влиза в състава на първия парфюм и до днес заема челното място в парфюмерийната индустрия. Българското розово масло е най-предпочитаното от световни марки като "Шанел", "Нина Ричи", "Кристиян Диор", "Кензо" и др.

 

Ето и няколко практически съвета:

  • Масаж на лицето и шията с маска от мед и розово масло: Смесете равни количества (2-3 капки) мед и бадемово масло с 5-6 капки розово масло и добавете 1-2 капки, под формата на масло витамин Е. С добре разбърканата смес масажирайте нежно лицето и шията с пръсти. Оставете да действа 15 минути и изплакнете с хладка вода. Тази маска ще подмлади и омекоти кожата ви. Сладкото бадемово масло, което е известно с бързо абсорбиращия си ефект и меда, като влагозадързащ агент, ще направят дори уморената кожа гладка и невероятно мека.
  • Жабуркайте устата си в продължение на 1-2 мин. с микс от розова вода и мента и веднага ще усетите освежаващото действие. Тази комбинация ще стегне венците ви и ще подобри устната хигиена, за да може усмивката ви да е вашата гордост. Не се притеснявайте, ако случайно глътнете част от течността. Тя е напълно безвредна.
  • Натуралната розова вода е почистващ и тонизиращ продукт за всеки тип кожа. Тя поддържа pH баланса, стимулира регенерационните процеси и има успокояващ ефект при акне, кожни проблеми и слънчеви изгаряния. Розовата вода се използва и за заздравяване на суха и повредена коса. Втрива се добре в корените върху чиста и суха коса без да се отмива. Още след втората седмица резултатите стават явни. Косата е „съживена” и хидратирана.

Да не забравяме интимната нотка на розовото царство... Розата има над 250 разновидности, обединени от силния и опияняващ аромат и от символиката за любов, страст и романтика. Легендата за романтичният произход на розовото масло е известна още от 932 г. Тогава принцеса Нур-Джибан плавала в сватбената си ладия, заедно със съпруга си, когато двамата забелязали на повърхността на водата маслено зеленикава субстанция. Това била изненадата на градинарите. Предварително те напълнили канала, който обграждал градините с розова вода. Благоуханието очаровало и опиянило бързо двамата влюбени и така се започнало производството на розово масло в Персия, Индия, Турция и останалите части на Европа.

 

Независимо дали ще използвате розовото масло за разкрасяване или ще подарите червена роза на любимия като символ на любовта си, това нежно цвете ще бъде винаги харесвано и в света на парфюмерията, и в света на интимността. Розовото масло дарява красота, ароматът му завладява всички наши сетива, а самата Роза ни вдъхновява с някаква тайнствена сила, която остава скрита в нейната символика.

 

  • Текст: Боряна Иванова
  • Ресурси: shvoong.com / flowerwater.com / wikipedia.com

Остави коментар