„Розата дестилира целебен балсам,

Туптящият пулс на уталожената болка.”

Томас Мур

Знаете ли, че в България има „течно злато”?

Разменна монета от хилядолетия, скъпо като златото и същевременно символ на красотата и любовта!

Един от символите на България по света!

До колко сте запознати, че Българското розово масло е най-качественото и високо оценявано от много големи световни парфюмерийни производители, някои от които са Channel, Kenzo, Bulgari, Paco Raban, Elizabeth Arden? Че е печелило много златни медали на изложения в Европа? Че е един от малкото български продукти, чието име е патентовано?

Българската Национална Асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), на която е член и Casyopea®, работи усилено в продължение на няколко години, за да бъде сертифицирано. Названието „Българско розово масло” е защитено през 2014 г. като български продукт в регистъра на защитените от Европейската комисия на географски наименования.

Родът Roza води началото си от дребните вечнозелени дървовидни рози, разпространени в гористите и влажни провинции на Индия, Китай, Източна Африка и Америка. Със своите добри декоративни качества и приятен аромат розата привлича вниманието на човека от дълбока древност до днес.

Счита се, че отглеждането на рози за получаване на розова вода, а по-късно на розово масло започнало в Индия, Персия и Египет.

В индийски митове се разказва, че най-красивата жена на света Лакшми се е родила от розов цвят. Вишну, пазителят на вселената, видял пленителната красавица в нейната розова люлка, събудил я с целувка и я превърнал в своя съпруга. От този момент Лакшми станала богиня на красотата, а скриващата я розова пъпка – символ на божествената тайна, станала свещена за всички източни народи. Най-старите паметници на културата, върху които се срещат изображения на рози, са плочките от Алтай, датиращи от преди четири хиляди години. В древно египетската литература розата е сочена за свещено растение, а при царуването на Рамзес II - 13 век пр.н.е., розата се отглежда като културно растение.

За появата

По времето на процъфтяването на гръцката, тракийската и римската цивилизации розата е най-обичаното и използвано в ритуалите растение. Още през 8 век пр.н.е. Омир съобщава за използването на розовото масло в медицината: Хера намазва раните на Хектор с розово масло и той оздравява, а Персифона бере рози от местности в Родопите. Гръцката поетеса Сафо възпява розата в своите стихове и я нарича „царицата на цветята”. Розата, по всяка вероятност маслодайна, намираме и върху гръцки сребърни монети - тетрадрахма от пети век преди новата ера, сечени на остров Родос. Получаването на розов цвят и търговията с него се явява главно занимание за жителите на този остров, наричан островът на розите. Херодот, бащата на историята, описва шестдесет листна роза, която се отглежда в македонските провинции и дава сведения за развитието на гръцкото розопроизводство. Според Аристотел (384-322 г.пр.н.е.) в древна Гърция получават розово масло по изпитаните методи на египтяните. Най-хубавите парфюми в Гърция се правят на остров Кипър. Техният състав е сходен със съвременните — в тях влизат жасмин, горска теменуга, мускус, розово масло и др. Както при гърците, така и при римляните розата е най-почитаното цвете и се използва за украса, веселия и тържества. Ароматът на розите, на лавандулата, на Камфора и ментата съпровождат богатия римлянин навсякъде.

Сведения за отглеждането на розата по нашите земи черпим още от Плиний Стари (24-79 г. от н.е.). В своята „Естествена история" той отбелязва, че в тракийските провинции на Римската империя траките отглеждат 12 вида рози. Един от тях носи названието „Тракийска роза", но за съжаление не е известно дали траките са я използвали за получаване на благовонно масло или розова вода. Край гр. Хисар гробница от четвърти век със стенописи от рози.

През средните векове арабите използват маслодайните рози за получаване на големи количества розова вода. Известно е, че халифът Мамун през 817 г. получавал под формата на данък 30 000 шишета с розова вода. Като начало за проникване на маслодайната роза от Близкия и Средния изток в Европа можем да посочим тринадесети век. През 1270 г., по време на Кръстоносните походи, граф Брюйе пренася Роза Дамасцена мили (Roz Damascena Mili) от околностите на град Дамаск (Сирия) във Франция. От там идва и името й Дамаска роза. Тази същата роза, пренесена от османските турци, намира най-подходящи условия за развитие и в Подбалканските долини на България, област, която по-късно е наречена Розовата долина. Благодарение на специфичните природо-географски условия, в продължение на няколко столетия, на местна почва е култивиран нов сорт маслодайна роза, наречена Казанлъшка роза.

Хаджи Калфа, също турски пътешественик, уточнява, че розовите градини на гр. Одрин се намират в местността „Хисарлъка", а произвежданата розова вода е важна търговска стока на Одринския пазар.

Подбалканските полета влизат в Одринския вилает и е възможно гюлове и розова вода да се произвеждат в тези вътрешни райони на Европейска Турция. В по-късни сведения на френски Консул от 1849 г. се уточнява, че „розовото масло се произвежда в околностите на Одрин, но най-вече в Казанлък, Ст. Загора, Карлово, Калофер". Интересен е и този факт, че всяка махала на гр. Казанлък си има постоянни представители за продажба на различни стоки в Одрин. За проникването на маслодайната роза в Розовата долина населението разказва и различни легенди. Една от тях твърди, че маслодайната роза е пренесена най-напред в землището на с. Тъжа, Казанлъшко от турчин цветар. В Мала Азия той засаждал карамфили, рози и други южни растения, от които получавал розова вода и различни ароматни масла За най-голяма негова изненада сред няколко години розите дават повече цвят, отколкото в родината си. В своята няколковековна практика, използувайки опита от производството на ракия, българският розопроизводител изобретява и въвежда редица подобрения в процеса за производство на розово масло чрез двойна дестилация. С тях той не само увеличава количеството на полученото розово масло, но и запазва финия му аромат и неповторими качества, с което постепенно измества на пазара кашмирската а арабската розова вода и масло.

Розопроизводството в Долината на розите започва през XVII век с отглеждането на маслодайната Rosa damascene. Произведеното розово масло било преди всичко за износ към Османската империя и Западна Европа.

Първо сведение за Розови градини има в Карловско от 1721 г. През 1820 г. Дончо Папазоглу открива първата фабрика за розово масло в Казанлък. В последствие синовете му развиват бизнеса и създават първата българска търговска къща за износ на розово масло, Изнасят го във Виена, Лондон, Париж, Ню Йорк. Освен Папазоглу, има още няколко заможни рода розопроизводители и търговци – Шипкови, Кидови, Бончеви, които построяват гюлапани (примитивни розоварни) с по двайсет и повече казана.

Въпреки тежкия труд, по време на гюлапа било красиво и интересно. Около реката край десетките огньове на гюлапаните чевръсто работели варачите. В същото време на селския мегдан се виели кръшни хора. Българският розопроизводител посрещал гюлапа като празник на розата.

В началото на XX век гражданите на Казанлък за първи път организирали Празник на розата. Той бил посветен освен на красотата и цветята, така също и на милосърдието. По-късно с откриването на Подбалканската линия по време на празника били композирани специални влакове за посещение на Розовата долина.

В днешно време той се провежда ежегодно в Казанлък в първата седмица на месец Юни.Това е едно от най-живописните и незабравими събития за града, включващо избора и коронясването на Царица Роза, представяне на традиционните ритуали розобер и розоварене, които ни пренасят в автентичната атмосфера от началото на миналия век, изпълнена с веселие, песни и танци от Тракийския край, кукерски игри. От ранни зори розовите градини са огласени от изпълненията на фолклорните певчески състави. Девойки, облечени в народни носии, демонстрират беритбата на розовия цвят. Всички гости на това тържество на красотата се посрещат с обредни хлябове и китка от рози и здравец. Приветстват ги и с почерпка с розово сладко и розов ликьор. Кукерите внасят още по-голямо настроение и веселба със звъна на окачените по тях медни и бронзови звънци. Шествието по улиците на града е изключително колоритно и пищно. Главен акцент в него, наред с избраната Царица и присъствието на тракийския владетел Севт Трети, който преминава с открита колесница по улиците.

Мнозина туроператори в чужбина предлагат „rosenreise” или т.нар. „розови пътешествия”, които привличат не само с красивите подбалкански пейзажи, но и с опияняващия дъх на рози. Особен интерес представлява за японците, като за събитието идват близо 500 туристи.

И ние в Casyopea® сме запленени от тази Розова омая. Особено ценим качествата на розовото масло и розовата вода, още повече, че фабриката ни за козметика се намира в красивата Розова долина.

Знаейки за многото и разнообразни качества на тези два продукта извлечени от маслодайната роза, ние ги влагаме в много от нашите продукти за лице и тяло като околоочния крем, органичната розова вода, масажната свещ и крема за тяло с розово масло, включително и в новия ни продукт – терапията за лице “Divine facial oil”.

Има нещо във въздуха, в почвата и в климата на долините около Казанлък, Карлово и Калофер, което стимулира естествения синтез и натрупване в цветовете на розово масло с изключителен аромат.

Продуктите, получавани от дестилиране на розовите цветове, са розова вода, розово масло и др.

Розовата вода е вторичен продукт от процеса на парна дестилация, при който маслото от розовите листа се отделя на повърхността. Пречистващата й сила не е само легенда. Чистият и свеж вкус на ароматната течност е използван в парфюмерията, козметиката и медицината от много векове. Розовата вода е едно от най-добрите за всички времена традиционни почистващи средства за лице и може да се прилага в грижата за кожата по различни начини:

 • Органичната розова вода е богата на флавоноиди и витамини (А, Е, Д, С, В3)
 • Овлажнява и тонизира всички видове кожи
 • След употреба кожата е успокоена и омекотена, без неприятното усещане за опъване и изсушаване.
 • Използва се за лесно премахване на грим и замърсявания – напръскайте лицето преди да започнете да почиствате лицето
 • Забавя процеса на стареене на кожата и балансира pH то
 • Успокоява при кожни раздразнения, слънчеви изгаряния и подпомага заличаването на белези
 • Има антисептично и антибактериално действие – убива някои бактерии
 • Подобрява кръвообръщението, помага при спукани капиляри
 • Прониква в дълбочина, видимо изсветлява тъмните кръгове под очите, изглажда фините бръчици и придава свежо излъчване на кожата
 • Компреси с Розова вода действат благоприятно на уморени и подпухнали очи
 • Не дразни очите

Розовото масло представлява прозрачна, жълтеникава течност със специфичен топъл, фин и опияняващ траен аромат. То се извлича в специални апарати – дестилатори – посредством бавно преминаваща през тях водна пара. Парата увлича след себе си ефирното масло и се утаява под формата на маслени капки върху водна повърхност. След което се събира в стъклени съдове и се съхранява в тъмно помещение.

Розовото масло се използва не само като козметично средство и важна съставка в парфюмерийното производство, но и за лечение. То е най-малко токсичното от всички етерични масла, същевременно е и едно от маслата без срок на годност. Естествен консервант. Доказано е, че стимулира възстановяването на клетките и притежава бактерицидно действие. Използва се в оздравителни, разкрасяващи и терапевтични процедури. Включват се масажи, инхалации, ароматни вани и козметични процедури с висококачествени етерични масла и екологично чисти натурални продукти. Използвано в ароматерапията, розовото масло отстранява меланхолията, действа стимулиращо на сетивата, повишава самочувствието.

 • изглажда кожата, стимулира клетъчната регенерация, мощно подмладяващо действие
 • притежава бактерицидно действие
 • подпомага процеса на заличаването на белези
 • повишава еластичността на кожата
 • възстановява, подмладява и хидратира по най-нежния начин

Около 3000-3500 кг. цветове са необходими, за да се получи около 1 кг. от скъпоценната течност.

Българското розово масло съдържа около 300 ценни съставки и има многопластов, дълбок аромат. Използва се в целият свят, не само в парфюмерията и козметиката, но и в ароматерапията, фармацията и в хранително вкусовата промишленост. Един килограм от маслото е по-скъпо от килограм злато.

Високото качество на българското розово масло и розова вода, вложени в част от козметиката на Casyopea®, високо се оценява от нашите чуждестранни клиенти и е хит на международните пазари!

Автор: Вяра Конарева

Продуктите ни с розова вода и розово масло можете да закупите онлайн от Casyopea.com или от магазините ни.