Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Релаксиращи практики за освобождаване от стреса

Публикувано от Alexander 14.09.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

1-20bНуждата от почивка, която нашето тяло усеща, е естествена защита срещу стреса. Техниките за релаксация, като дълбокото дишане, визуализациите, постепенната мускулна релаксация, йогата, могат да ви помогнат да удовлетворите тази естествена нужда от релаксация. Когато се практикуват редовно, тези техники водят до редуциране на ежедневното ниво на стрес и засилване на усещането ви за удоволствие и спокойствие. Нещо повече, с тяхна помощ можете да се научите как да оставате спокойни пред трудностите и да се справяте с тях с по-голяма лекота.

 

Ефективната релаксация възвръща баланса в тялото ви, разрушен от ежедневния стрес. Тя спомага за успокояването на дишането ви, редуцирането на хормоните на стреса, успокояване на сърдечния ви ритъм и кръвното налягане, релаксиране на мускулите ви.

 

Отделете време за релаксация в програмата си: Най-добрият начин да започнете ефективна релаксационна практика е кат и отделите време в графика си. Отделете време веднъж или два пъти на ден за релаксация. Сами можете да изберете времето, но за повечето хора най-подходящо е това да е сутрин след ставане, преди отговорностите и задълженията да са ви погълнали.

 

Не практикувайте, когато сте сънени: Тези техники могат да ви релаксират толкова много, че да ви доведат до заспиване, особено ако наближава времето за лягане. Така обаче няма да получите максимума от тях. Ще усетите най-голям ефект от релаксационните практики, ако ги правите будни и в пълно съзнание.

 

Изберете практика, подходяща за вас: Няма една техника, за която може да се каже, че е най-добра. Когато избирате такава за себе си, имайте впредвид своите специфични нужди, предпочитания и физическа подготовка. Правилната релаксираща практика е тази, която пасва на вас и на начина ви на живот.

 

Дълбоко дишане за успокояване от стреса: Фокусирана върху пълното, прочистващо дишане, дълбокото дишане е проста, но мощна релаксираща техника. Лесно се научава, може да се практикува практически навсякъде, и ви осигурява бърз начин да регулирате нивото на стрес. Дълбокото дишане е крайъгълен камък на много други релаксиращи техники, а също така може да бъде комбинирано и с други релакс-елементи като ароматерапията и музиката. Всичко, от което имате нужда са няколко минути и място да се разположите.

 

Повечето хора, практикуващи постепенната мускулна релаксация, започват като се движат от краката, докато стигнат до лицето.

- Отпуснете дрехите си, събуйте обувките и се настанете удобно

- Стойте спокойно няколко минути вдишвайки и издишвайки бавно и дълбоко - Когато сте отпуснати и готови да започнете, насочете вниманието към десния си крак. Обърнете внимание на начина, по който го чувствате.

- Бавно напрегнете мускулите в десния крак, стягайки го толкова силно, колкото можете. Задръжте така и бройте до 10.

- Отпуснете крака си! Фокусирайте се върху напрежението, напускащо крака ви, оставяйки го лек и отпуснат. - Постойте в това релаксирано състояние за момент, дишайки бавно и дълбоко.

- Когато сте готови, прехвърлете вниманието на левия си крак. Следвайте същата последователност от стягане и отпускане на мускулите.

- Движете се бавно нагоре по тялото – крака, коремна област, гръб, врат, лице – свивайки и релаксирайки мускулните групи по цялото тяло.

 

За освобождаване от стреса, опитайте следните медитационни техники:

 

- Сканиране на тялото – сканирането на тялото се извършва чрез фокусиране върху различни части от тялото. Както при постепенната мускулна релаксация, започвате от краката и се движите по цялото си тяло нагоре. Обаче, вместо да стягате и отпускате своите мускули, само се фокусирайте върху начина, по който всяка част от вашето тяло се чувства, без да оценявате усещанията като добри или лоши.

- Медитация в движение - няма нужда да сте седнали, за да медитирате. При медитацията в движение, съзнанието се концентрира върху физичността на всяка стъпка – усещането за допир на крака със земята, ритъмът на дъхът ви, докато вървите, усещането за вятър в лицето ви.

- Съзнателно ядене – яденето е много удобен момент за релаксация, особено когато сте под стрес. Вместо да „нагълатате” набързо обяда си, отделете му нужното време, без да се разсейвате с телевизия, списания и т.н. Концентрирайте се върху яденето! Яжте бавно, обръщайки внимание на всяка хапка и отделяйки и нужното време. Така навреме ще усетите кога сте се нахранили, няма да преядете, ще усетите вкуса на и ще извлечее максимална полза от приетата храна, като в същото време ще сте релаксирали.

Остави коментар