Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Пътят на пчелния мед

Публикувано от letty 19.08.2019 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

Пътят на пчелния медБезкрайно много има изписано за меда и ползите от него. Аз също ще наблегна на основните причини и процеси, които протичат при превръщането на цветния нектар в меда, който ние консумираме. Но също така искам да споделя и още нещо, за което рядко се говори и на което аз лично съм свидетел и наблюдател през последните няколко години. А именно отношението между пчеларя и неговите пчели.

 

Вероятно бихте си помислили, като мен, че пчелите не могат да бъдат опитомени, но всъщност не е съвсем така, или поне не напълно. Пчеларят, приел тази не лека задача като лично призвание знае, че пчелите винаги ще правят това за което са били създадени, за да поддържат кръговрата на живота, както и собственото си съществуване, но какво ще дадат в повече, зависи от него самия и колко той ще даде на тях.

 

Знанията, трудът и любовта, които той им отдава връщат умножени по две, а понякога сякаш, за да изразят благодарност, създават и малки магии в кошерите, само за да го покажат. Това не е никак лесен занаят, въпреки че почти всеки познава някой, който гледа пчели. Но истината е, че за да имаш пчелин или два, трябва да си ги създал първо в сърцето си, да си прочел достатъчно научни книги, да си се сблъсквал с достатъчно казуси и проблеми, които да си преодолял, та чак тогава да се наречеш пчелар. Ние, които само консумираме меда, всъщност не подозираме за ежедневните и многобройни усилия, които се полагат, за да стигне той до масата ни. А понякога дори не различаваме видовете мед и защо един е по-добър от друг. Кой е истински и кой е със скрити добавки.

 

Признавам, аз бях една от тези, които си нямаха и понятие от това. Но трябва да ви кажа, че този занаят е магически интересен. И не, това не е професия, това е занаят. Също както и да забъркам един крем или мехлем, пчеларството идва от сърцето и знанията, за да бъде изразено с ръцете. Наблюдавам и се удивлявам вече няколко години на тази взаимовръзка и е неизбежно в един момент да не започнеш да го съпреживяваш и да следиш прогнозата за времето, за да видиш кога най-накрая ще спрат тези дъждове, за да цъфне акацията и пчелите да съберат най-вкусния нектар. Да надникнеш в кошера през очите на нищо неподозиращ, сякаш си поканен на гости и стъпваш плахо като за първи път. Това е занаят, който изисква много любов иначе няма как да се получи.

 

Природата може да даде много, но ако не и отдадеш същото в замяна, тя рано или късно ще спре да ти дава от себе си. В днешните дни търсим натуралното, ръчно правено, с история и истински хора, които да стоят зад него.

 

Полифлорен пчелен медЗа това на рафта на Casyopea вече можете да намерите и истинският мед на GHoney, защото също както и в нашите продукти влагаме сърцето си, така е събран и обгрижен меда от пчелините на GHoney. Създаден в прекрасната Розова долина, в сърцето на Средна гора. Може да прочетете за този прекрасен и за много хора магически мед, на GHoney.bg, за да научите повече защо това е призвание и то от първо лице.

 

Но нека ви обясня и за химията на меда, защото все пак аз съм и човек на науката, а за всяко нещо има обяснение в химично/биологично изражение. Нека отворим кошера и да видим какво се случва на молекулно ниво.

 

Как точно пчелите превръщат нектара, който събират в мед?

 

Когато пчелите събират нектар, той се съхранява в стомашна кухина, която е отделно от стомаха им. Там нектара се смесва с ензими, които разграждат големите захарни молекули на сукрозата до по-малко такива - глюкоза и фруктоза.

 

Тези ензими са:

 

  • ИНВЕРТАЗА - Кaтaлизиpa реакциитe на разпадане на сукрозата до глюкоза и фруктоза.
  • АМИЛАЗА - Кaтaлизиpa реакциитe нa paзпaдaнe нa cкорбялaтa (нишеcтe) и дpуги пoлизаxаpиди дo мaлтoзa. Tакивa cложни въглexидpaти oбaчe катo cкоpбялa нe ca нaлични в мeдa, за това не е напълно ясно каква e фyнкциятa нa тoзи eнзим в пчeлния мед.
  • ГЛЮКОЗНА ОКСИДАЗА - Ензим в меда, който произхожда от пчелите. Този ензим окислява глюкозата в неузрелия мед. Глюкозната оксидаза води до получаване на водороден пероксид, който допринася за антибактериалните свойства на меда. Глюкозната оксидаза е активен ензим в нектара, но е почти неактивен в мед. Ензимът може да стане активен отново, ако медът се разрежда с вода. Количеството на водороден прекис във воден разтвор на мед е от 5 до 100 пъти по високо. Затова ви съветвам да си забърквате редовно медена вода. Тя е разтвор на мед във вода или 1 пълна суп. лъжица в 200 мл. вода.
  • КАТАЛАЗА - Превръща водородния прекис във вода и кислород.
  • КИСЕЛА ФОСФАТАЗА - Ензимът попада в меда и от прашеца и от нектара, и много малко от самите пчели. Киселата фосфатаза хидролизира фосфатите, най-активна е при температура 35° С и се активира от магнезиеви катиони. Премахва фосфатите от органични фосфати.
  • ПЕРОКСИДАЗА - Активността му в меда е много ниска. Ензим, който играе съществена роля в неутрализирането на свободни радикали в организма.
  • ПРОТЕАЗА - Хидролизира протеини и полипептиди до получаване на пептиди с ниско молекулно тегло.
  • ЕСТЕРАЗА - разгражда естерните връзки. Всички тези ензими се включват в един много сложен и специфичен процес, в който пчелата в равни интервали изплюва и поглъща отново нектара, до пълното разграждане на големите захарни молекули, като протичат и всички останали процеси наред с това. В края на този процес, изцяло преработения нектар се запечатва в специфичните пчелни килийки. За да ускорят изпарението на водата от нектара, пчелите създават вентилация в кошера, размахвайки криле. Благодарение на това, водното съдържание в нектара спада до приблизително 17%. Ниското водно съдържание на меда засилва антибактериалните му свойства, тъй като той дехидратира заобикалящата го средата, съответно и съдържащите се в нея бактерии, като по този начин ги унищожава. Както също така споменахме глюконовата киселина, която е основната съдържаща се в меда, благодарение на която той поддържа ph между 3 и 4, заедно с малките съдържания на водороден пероксид, прави меда враждебна среда за всякакви бактерии и гъбички.

 

След толкова научни термини вече трябва да ни е станало ясно, че превръщането на цветен нектар в мед, далеч не е толкова лесно, колкото ни изглежда. За това винаги търсете информация за произхода на меда, който консумирате. В него трябва да се съдържа само и единствено това, което природата е дала в региона, къдет се намира пчелина и нищо повече.

 

Bee Positive!

 

Автор: Виолета 

Остави коментар