Изразът „Това е страстта на живота му!” не е нещо ново, но кое в нашия живот е нашата страст е въпрос, който доста хора си задават. Често се случва да бъркаме страстта с хобито, но те далеч не са под общ знаменател. Страстта е нещо, което ни обсебва и променя, дава ни енергия и смисъл. Страстта най-често ни открива сама, ние трябва просто да и се отдадем!

Обикновено, когато се запознаваме с някого и той ни попита за заниманието ни, ние започваме да говорим за професията си и заниманията, свързани с нея. Има обаче една малка група хора, които когато ги попитате какво правят, ще започнат с въодушевление да разказват за своята страст, а не за работа. Със сигурност сте срещали хора, които работят и през нощта или пък прекарват повечето си време упражнявайки се в свирене на някакъв музикален инструмент. Има хора, който са щастливо незаинтересовани от заобикалящият ги свят и са потопени в някаква работа, която никога не им омръзва. Точно това са пристрастените! Такива хора черпят повече от своя живот всеки ден и в същото време дават повече. Това е чист екстаз, който дава свежа цел в живота. Хората бъркат страстта с хобито, но тя е нещо различно. Човек може да има много хобита, но страстта е една, поне за настоящият период. Имам приятел, който обича да лови риба. Много хора го правят, но когато видите как един рибар подготвя такъмите си и стръвта и как ритуално върши всичко и с какъв захлас, как не пропуска уикенд без риболов, тогава можете да кажете, че това е неговата страст. Когато човек е отдаден на страстта си, той не вижда нищо друго в този момент, а в същото време той се наслаждава на времето си и на всичко около него много повече от останалите хора. Всички ние обичаме да пътуваме, но за някои хора това е страст. Те планират седмици наред поредното пътешествие и когато са на път те са по-живи и по-истински. Така се и чувстват! Ето това е страст! Онези моменти от живота ни, които посвещаваме на нещо, а всъщност ние ги посвещаваме най-вече на себе си! Страстта е когато се отдадем на желанията си за нещо, когато задоволяваме нуждите си от някакво изживяване. При някои хора това е работата, която вършат, при други е някое хоби, а за трети е самото духовно израстване.

Без значение каква е вашата страст, когато я откриете и и се отдадете, тогава ще усетите целият си живот по различен начин. Не само страстта ви, ще ви носи удоволствие, а целият ви живот. Хората, обладани от страстта си не търсят извинения, а възможности! Без значение колко са заети и колко много занимания имат, те винаги намират време и възможности за своята страст. Пречки винаги могат да се намерят, трудно е да се намери възможност. Намерете своята страст, т.е. позволете и тя да ви намери, и се отдавайте колкото можете повече и колкото можете по-често, защото това ще ви даде по-добър усет за живота ви, повече хубави, незабравими моменти и истински начин да разтоварвате от напрежението и умората! Просто се отдайте на страстта си!

Текст: Cway

Снимки: Stockxpert