Всички сме чували много пъти, че ако искаме да открием своята половинка, трябва да търсим за своята пълна противоположност. Дали това наистина е така? Как е възможно някой с напълно различни интереси, поведение и мечти да е толкова привлекателен за нас?

Истина е това, че хората, които са много различни от нас, са и много интересни за нас. В социалните си отношения, ние освен че търсим подобни на нас хора, с които да споделяме интересите си, ние също така се нуждаем от запознанства, които да ни научават на нови неща, хора, които имат различни от нашите умения и интереси. Дали това е приложимо в романтичният ни живот обаче е загадка и често води до катастрофи...

„Ако добродетелите, които ви привличат в човека до вас, са различни от вашите собствени, бъдете предпазливи!” – това е съветът на д-р Нейл Лорен, клиничен психолог и автор на книгата „Гадже или любим? Как да разберем дали някой си струва усилията от 2 срещи или дори по-малко” (of "Date or Soul Mate? How To Know If Someone Is Worth Pursuing in Two Dates Or Less."). Той отбелязва, че дори противоположностите много силно да бъдат привлечени, те се сблъскват със също толкова противоречия помежду си. Отношенията с някой, противоположен, или просто много различен от вас са трудни, защото за всяко различие, което има между вас, ще е нужно да го обсъждате, докато разберете другият и да се адаптирате. Ще са нужни много приспособявания и компромиси и от двете страни. Всичко това може да предизвика голям стрес, който трудно да бъде преодолян.

Кои различия предизвикват най-много проблеми? Когато се чудите, дали някой е подходящ партньор за вас, помислете за следните неща:

  • Енергийно ниво: Ако единият обича да излиза и да танцува поне 3 пъти в седмицата, а другият предпочита да почива на дивана през повечето дни в седмицата, замислете се за връзката си...
  • Лични навици: Тук се включват точността, хигиената, тютюнопушенето, храненето
  • Разполагането с парите: Ако някой иска да спести пари за бъдещето си, а любимият му предпочита да харчи всичко и да се наслаждава на живота сега, това може да доведе до голяма криза и за двамата.
  • Словесни умения и желания: Ако някой предпочита и харесва дългите и постоянни разговори, а другият е спокоен и тих човек, който предпочита тишината през повечето време – връзката им ще е много трудна.
  • Желание за деца: Ако по този въпрос сте на различни мнения, някои от двамата рано или късно ще трябва да направи компромис, който е прекалено голям, за да се живее с него.

И дори при наличието на някои от тези различия, при желание и гъвкавост, такива връзки могат да имат прекрасно бъдеще. Важно е да се запази баланса на адаптирането и компромисите. Ако връзката ви е такава, че изисква от вас да се промените дотолкова, че да станете друг човек, то дали този нов човек ще сте вие? Сродните души се привличат, когато вибрират на една и съща честота, когато имат сродни нужди и желания. Противоположностите се привличат понякога силно, но за кратко, а сродните души се привличат постоянно. Понякога, заради голямата разлика в поведението и темперамента на двама души, те са много заинтересовани един от друг и привличането може да доведе до силен сексуален интерес, но не и до трайни отношения. Сексуалното привличане не е любовно влечение. Сексуалността е в голяма степен химия и феромони, но тя също се отнася и до съзнанието и иам огромна роля в съвместимостта между партньорите. Ако нуждите са сходни и се задоволяват – връзката има шанс. Има теории, според които в любовните отношения, както във вселената, противоположностите се привличат и заедно постигат баланса, Ин и ян, положително и отрицателно, се събират и правят хармонията.... Но не ви ли е достатъчно това, че сте различни полове – това ви прави толкова различни и интересни един за друг...

Ресурси: neilclarkwarren.com / answers.com / psychologytoday.com / romancetips.com