Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Преодолей страха от танцуването!

Публикувано от Alexander 11.12.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

2-17cПо Коледа обикновено се събират много поводи за празнуване – освен Коледните и Новогодишните празненства има висока концентрация на именни дни, както и служебни и приятелски партита..., изобщо все поводи да се поразкършим! Що се отнася до танците, хората имат най-различно отношение, някои обичат да танцуват, други никак, на трети им трябва стимул от няколко чашки повече или пък любими песни, които могат да ги накарат да станат и да потанцуват. Оказва се обаче, че и от единия и от другия вид хора, има много такива,които се страхуват от танците, без значение колко добри танцьори са...

 

В наши дни науката психология е напреднала толкова много, че като че ли за всяко наше състояние си има име и обяснение...Този страх от танците психолозите го наричат хорофобия (chorophobia). Странно е това, защото все сме си мислили, че става дума за срам, несигурност, притеснителност и т.н., които всеки от нас е изпитвал, когато става дума за танци. Но няма място за притеснение – не сме луди, просто ако послушаме психолозите, можем да открием и някое друго ново приключение...

 

2-17bКакво е танцът всъщност? Танцът е развихряне на енергията ни. Добре пасва често използваният израз тук “Хайде да се поразвихрим!”. Когато танцуваме, ние се движим според това как се чувстваме и как се движи енергията в тялото ни. Колкото сме по-гъвкави и освободени и колкото по хармонични са движенията ни, толкова по-хармонична е енергията в нашето тяло, а и в живота ни като цяло. Замислете се как танцуват приятелите ви – някой си движи само краката, а останалото му тяло стои неподвижно, друг пък се гъне само от кръста нагоре...- всичко това говори за различни проблемни области в отношението ни към другите и към собствения ни живот. Защо идва страха от танците ли? Ами нека си го признаем – никой не е съвършен! Всеки има някакъв проблем, някакви спирачки и “схващания”, или пък комплекси... Оказва се, че дори и сред най-добрите танцьори има такива, които се страхуват от танцуването. Най-основната причина е, че се притесняваме да се покажем пред другите – това по някакъв начин е като да се разкриеш, да покажеш проблемите и недостатъците си. Обаче всичко това са пречки, които могат да се преодолеят! А защо да го правим ли – защото няма по разтоварващо и зареждащо нещо от танца! Танцувайки, ние можем дори да се справим с някои психологически бариери. Единственото нещо, което трябва да направим, е да се отървем от страха от танцуването.

 

Ето няколко съвета, които подействаха при мен:

1. Танцувайте вкъщи! Пуснете си любимите парчета, надуйте музиката, разместете дивана и масата и се отпуснете. Страшни сте нали! Всеки е добър танцьор, щом е между сигурните 4 стени. А вечерта, щом излезете с приятели, представете си, че сте в хола и повторете! Освен това вече ще сте оттренирали движенията и ще ви е много по-лесно!

2. Запишете се на уроци по танци! Няколко урока ще ви дадат самочувствието, от което имате нужда, за да се престрашите. Ще имате основа да експериментирате и да усвойте и други стилове, а което е най-важното, ще започнете да отпускате тялото си за танци по-лесно, което ще ви зарежда положително!

3. Когато имате възможност да танцувате, направете го! Танцувайте толкова добре, колкото можете! Не се сравнявайте с другите – винаги ще има и по-добри и по-лоши танцьори, но това не бива да ви спира да бъдете такива каквито сте и да се забавлявате! А и е време да освободите удобният стол за следващия хорофоб! Е, хайде да се поразкършим!

 

Текст: Владислава Николова

Остави коментар