Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Празникът на виното!

Публикувано от Alexander 13.02.2015 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

празник на винотоТрифон Зарезан е един от най-тачените български народни празници. Празнува се от лозари, винари и градинари. Този празник има древни езически корени, още от времето на траките, които организирали шумни и богати тържества в чест на Дионисий – богът на виното и лозята.

 

Православната църква чества празника на 1 февруари, посвещавайки го на Св. Трифон – лечителят-мъченик, който през 248 г. е осъден и посечен заради силата на вярата си и категоричния си отказ да се отрече от християнството. Столетната традиция в цяла България повелява на 14 февруари се зарязват лозята и се приготвят специални трапези в чест на светията. Обичаят повелява мъжете да посетят лозята и да зарежат лозите. След ритуала по зарязването поливат лозите и се черпят с донесеното вино. След гощавката, с венци от лозови пръчици и песни на уста, се завръщат по домовете си. Там наздравиците продължават с думите "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!"...

 

Въпреки, че не всички обичаи продължават да се изпълняват и в днешни дни, Трифон Зарезн е един от българските празници, които продължават да се радват на завидна популярност. Навсякъде млади и стари не пропускат да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят здраве и благоденствие.

 

Независимо дали на 14-ти февруари ще празнувате Трифон Зарезан или Свети Валентин, почерпете се с чаша червено вино за здраве и добро настроение!

Остави коментар