Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

По течението

Публикувано от Alexander 23.04.2012 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

РафтингОт 5 години Иван Топалов се занимава с рафтинг - спускане по бързеите на река със специална лодка - рафт. Това е колективен спорт за 6-8 или 12 души в лодка. Можеш да го засечеш всяка седмица по река Струма, заедно с колегите му от клуб REFLIP. Щом се запролети, трудно ще ги задържиш в София през уикенда. Ванката успява да съчетае рафтинга с градския живот и няма ритуали преди качване в лодката - вече владее силата.

 

Как се запали?

За пръв път отидох като клиент. Беше невероятно изживяване. Адреналинът беше на макс. Нивото на реката беше доста високо и до сега първото спускане си остана незабравимо. Удоволствието от него ме запали до такава степен, че започнах да ходя всяка седмица на река Струма. Сега съм гид клас 3 по системата на международната рафтинг федерация (IRF). Колегите ми от клуб REFLIP са също лицензирани опитни гидове.

 

Какви са опасностите при спускане?

Когато говорим за спускане с клиенти, правим всичко възможно опасностите да са сведени до минимум. Всички мои колеги гидове са обучени да могат да предотвратяват всяка опасност. И все пак това е природа и винаги може да има ситуация, като например да паднеш от лодката и да те залее вълна. Може да се случи да пийнеш водица, възможно е и лодката да се обърне, но за това има инструктаж преди да се влезе в реката, а също и опитен гид в лодката, който да помогне в този момент.

 

Кога е най-подходящото време?

С настъпването на пролетта рафтинг сезонът започва. Той се влияе до голяма степен от снеготопенето и проливните дъждове. Според някои хора по това време е все още студено, но с подходяща екипировка, каквато ние предлагаме и емоциите, които се изживяват, не позволяват да се усети студ. Усещането да се пуснеш по трасето, когато вали дъжд и има буря, е различно от това, когато грее слънце и всичко е прекрасно, но и при двата варианта забавата е на лице.

 

РафтингКой е най-хубавият ти спомен от реката?

Спомените са много и не знам кой да определя като най-хубав, но сега ми излиза този, в който за пръв път преминах през бързеи, на които не пускаме клиенти, поради степента на сложност. Тогава наистина усетих силата на водата и се чувствах като част от реката. Бях истински щастлив, че преминах през бързея, без да се обърне лодката. Сещам се и когато се обърна - трудно се забравя тази емоция и тя е от тип хубави и незабравими спомени.

 

Как се отразява рафтингът върху градския ти живот?

Аз живея с тази мисъл. През седмицата тренирам спортно гребане с колегите от REFLIP на Панчарево и нетърпеливо чакам да дойде уикендът, за да пътувам към реката. Успявам да го съчетавам с работата ми в София, което стана естествено след време, но ако имаш желание всичко се подрежда по начин, който те удовлетворява.

 

Имаш ли си свои ритуали преди да скочиш във водата?

Ритуал не ми е нужен просто скачам, вече мога да владея силата :)

 

Кое те движи: адреналиновата жажда или общуването с природата, с бушуващата река?

Тези неща вървят заедно.Това да общувам с природата, да я усещам, е страхотно, но и  адреналинът от спускането по реката е незаменим. Точно това ме кара да се чувствам в свои води. 

 

На кого би препоръчал рафтинга?

Всеки може да изпита емоцията от рафтинга, няма граници. Работим дори и с деца, но тях естествено ги пускаме на по-слабо трасе.

 

И все пак рафтингът определено е за хора, които обичат емоциите и адреналина - хора, които искат да разпуснат от ежедневието в града, а също е подходящ и за хора, които работят заедно в екип, защото все пак е групово изживяване. Ако ти стана интересно, хвърли един поглед тук или тук . Или направо им пиши на адрес reflip@abv.bg

Остави коментар