Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Послушайте ушите си!

Публикувано от Alexander 15.08.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

Ушите ни заемат малка част от тялото и са често пренебрегвани при масажите и други лечебни и енергетизиращи техники. Върху ушната раковина обаче, има много нервни окончания и кръвоносни съдове, които образуват енергийни точки. Те могат да бъдат обработвани чрез масаж, микроигли или семенца, залепяни с пластир, като по този начин се въздейства на целият организъм. Тези техники се нарича аурикулотерапия.

 

Aурикулотерапия е една от най-древните терапевтични техники, която има своите корени още от древен Китай. Някои от най-древните китайски текстове споменават акупунктурни точки и техники за масаж на ухото. Египтяните и Гърците също поддържали вярването, че масажирането на ушите може да подобри здравето. В Европа, в средните векове са били извършвани операции на конкретни точки по ушите за лекуване на ишиас. Докато повечето проучвания са насочени към акупунктурата на ушите, Аурикулотерапията е стимулиране енергийните точки на ухото, с помоща на най-различни техники… Изпъкналата външна част на ухото може да се разглежда като микросистема, представяща цялото тяло. Подобни техники са рефлексологията на ръцете и краката, акупунктурата на лицето и скалпа и иридологията. С голяма ефективност чрез микросистемата на ушната мида може да се влияе на всички части на тялото.

 

Стимулирането на точки от ухото може да облекчи проблеми както в близките до ухото области като лицето и врата, така и да помогне при заболявания на краката, кръста или гръбнака. Според теорията за микросистемите, няма директна връзка между точките върху ухото и отделните части на тялото, а нервите от ухото се свързват с рефлекторните центрове в мозъка, които изпращат импулси по гръбначния стълб и оттам чрез невроните достигат то крайните телесни части. Най-значителни са заслугите на аурикулотерапията при лечението на мускулоскелетни болки и зависимости.

 

  • Болката - Прилагането на натиск върху специфични точки от ушната мида, облекчава болката в периферни части на тялото. Масажирането на ухото спомага за изпускането на естествените болкоуспокоителни на организма ни – ендорфините. Масажът на ушите също спомага за разрушаване на цикъла болка – спазъм – болка. Повечето хронични болки се дължат на свиване на свързващата тъкан, обграждаща мускулите при спазъм. Мускулите остават в спазъм, когато мозъкът инструктира моторните неврони да задействат и задържат техните свивания. Стимулирането на ушните рефлекторни точки може да прекъсне нежеланите действия на гръбначните рефлекси. Има много подробни карти ( Напр. 1, 2, ) на рефлекторните точки по ухото, отвеждащи до специфичната проблемна област от тялото.
  • Пристрастеност - Аурикулотерапията се използва все повече по света за борба срещу зависимостите от вещества и в същото време помага при детоксикацията от веществата, към които се пристрастява. Обяснения за ефективността от аурикулотерапията в подпомагането на освобождаване от наркотичната зависимост могат да се открият в западната неврологична теория, както и в традиционната ориенталска медицина.

 

Чрез масажирането на отделни точки от ушната мида се стимулира релаксацията и поддържа баланса. При аурикулотерапията се отделят ендорфини, които спомагат за подобряване на настроението, при което отслабва нуждата от приемането на наркотици. Много масажисти използват техниката за добро настроение в края на масажната сесия. Масажирането на ухото може да отнеме около минута и може да си го направите сами или пък с партньор. Не е нужно да познавате всички точки, за да си направите масаж, с който да се почувствате ободрени и с по-добро настроение.

Остави коментар