Ушите ни заемат малка част от тялото и са често пренебрегвани при масажите и други лечебни и енергетизиращи техники. Върху ушната раковина обаче, има много нервни окончания и кръвоносни съдове, които образуват енергийни точки. Те могат да бъдат обработвани чрез масаж, микроигли или семенца, залепяни с пластир, като по този начин се въздейства на целият организъм. Тези техники се нарича аурикулотерапия.

Aурикулотерапия е една от най-древните терапевтични техники, която има своите корени още от древен Китай. Някои от най-древните китайски текстове споменават акупунктурни точки и техники за масаж на ухото. Египтяните и Гърците също поддържали вярването, че масажирането на ушите може да подобри здравето. В Европа, в средните векове са били извършвани операции на конкретни точки по ушите за лекуване на ишиас. Докато повечето проучвания са насочени към акупунктурата на ушите, Аурикулотерапията е стимулиране енергийните точки на ухото, с помоща на най-различни техники… Изпъкналата външна част на ухото може да се разглежда като микросистема, представяща цялото тяло. Подобни техники са рефлексологията на ръцете и краката, акупунктурата на лицето и скалпа и иридологията. С голяма ефективност чрез микросистемата на ушната мида може да се влияе на всички части на тялото.

Стимулирането на точки от ухото може да облекчи проблеми както в близките до ухото области като лицето и врата, така и да помогне при заболявания на краката, кръста или гръбнака. Според теорията за микросистемите, няма директна връзка между точките върху ухото и отделните части на тялото, а нервите от ухото се свързват с рефлекторните центрове в мозъка, които изпращат импулси по гръбначния стълб и оттам чрез невроните достигат то крайните телесни части. Най-значителни са заслугите на аурикулотерапията при лечението на мускулоскелетни болки и зависимости.

  • Болката - Прилагането на натиск върху специфични точки от ушната мида, облекчава болката в периферни части на тялото. Масажирането на ухото спомага за изпускането на естествените болкоуспокоителни на организма ни – ендорфините. Масажът на ушите също спомага за разрушаване на цикъла болка – спазъм – болка. Повечето хронични болки се дължат на свиване на свързващата тъкан, обграждаща мускулите при спазъм. Мускулите остават в спазъм, когато мозъкът инструктира моторните неврони да задействат и задържат техните свивания. Стимулирането на ушните рефлекторни точки може да прекъсне нежеланите действия на гръбначните рефлекси. Има много подробни карти на рефлекторните точки по ухото, отвеждащи до специфичната проблемна област от тялото.
  • Пристрастеност - Аурикулотерапията се използва все повече по света за борба срещу зависимостите от вещества и в същото време помага при детоксикацията от веществата, към които се пристрастява. Обяснения за ефективността от аурикулотерапията в подпомагането на освобождаване от наркотичната зависимост могат да се открият в западната неврологична теория, както и в традиционната ориенталска медицина.

Чрез масажирането на отделни точки от ушната мида се стимулира релаксацията и поддържа баланса. При аурикулотерапията се отделят ендорфини, които спомагат за подобряване на настроението, при което отслабва нуждата от приемането на наркотици. Много масажисти използват техниката за добро настроение в края на масажната сесия. Масажирането на ухото може да отнеме около минута и може да си го направите сами или пък с партньор. Не е нужно да познавате всички точки, за да си направите масаж, с който да се почувствате ободрени и с по-добро настроение.