Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Поклон пред слънцето - Шаштанга Сурия Намаскар

Публикувано от Alexander 20.02.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

Сурия Намaскар (Сурия – Слънце, намаскар – приветствие) - Слънчевото поклонение, е древен ритуал, съставен на основата на съществуващите от дълбока древност обреди за почитане и поклонение пред Слънцето.

 

В Индия винаги са съществували видове йога, използващи Слънчевото поклонение като основен начин за усъвършенстване. Това ритмично упражнение с контролирано дишане и рецитация на мантри се практикува ежедневно в Индия от хиляди години. То представлява техника за отваряне на тялото към космичната енергия, излъчвана от Слънцето. Разбира се, целта на Сурия намаскар е не Слънцето в Космоса, а това, което прави едно цяло човека и Слънцето. Слънцето е късче от енергията на Вселената (прана), а според йога, праната и съзнанието са неразделни и взаимнопреливащи се. Всяко от дванайсетте положения има своя мантра, която възхвалява различен аспект на животворната слънчева енергия.

 

С или без мантри, това чудесно упражнение трябва винаги да бъде изпълнявано с пълно осъзнаване на всяка част на тялото. Наблюдавайте всяко свое движение, не се разсейвайте, насочете ума навътре. Мантрите се повтарят обикновено при влизане в позата. Ако бъдат научени и практикувани правилно, те могат да имат голям ефект. Упражненията се изпълняват винаги на празен стомах - най-малко четири часа след ядене или 2 - 3 часа след лека закуска. Необходимо е известно време, за да се запомни поредността и да бъде научено тялото да изпълнява движенията правилно. След това ще се чувствате прекрасно след изпълнението – заредени с енергия, отпочинали, спокойни и в добра физическа форма. Ще забравите за безсънието и напрежението и ще се чувствате добре със себе си!

Остави коментар