В статията Нова година - нови планове ви помолихме да не изхвърляте новогодишният си списък със желания за новата година, защото той със сигурност значи много за вас, а да разпределите желанията си по месеци и през тези месеци да правите всичко, каквото можете в посока реализирането на едно желание – било то далечно пътуване или някаква промяна.

В този, и в следващите 10 броя на Casyopea Life, ще се опитаме да ви помогнем със съвети как да реализирате новогодишните си желания, или поне да пристъпите една крачка по-близо до тях.

Вероятно много хора си мечтаят, както и аз, да посетят многобройните забележителни места по света, но скриват тези мечти някъде там надълбоко, в очакване да имат повече свободно време и много пари, за да реализират всички пътувания, за които мечтаят. За съжаление трябва да сме наясно, че този момент може и да не дойде скоро, а светът, в цялата си прелест стой там и ни очаква да го разгледаме. След като осъзнах това, в един момент миналата година, направих поредица от пътувания, за които не съм си и представяла, че могат да ми се случат толкова скоро! Естествено, най-лесният начин да отидете на екскурзия е да се обърнете към някоя от многобройните туристически агенции, които биха ти предложили различни дестинации, продължителност и периоди за пътуване.

Но ако сте от хората, които не обичат да се съобразяват с разписанията и графиците, които ви притискат при груповите пътувания или ако имате ограничен бюджет, то вие можете да се насладите сам да организирате своята екскурзия, по такъв начин, че да изпитате максимално удовлетворение от нея. Ето как аз организирах моите пътувания:

  1. Запазването на самолетен билет. Изберете месец, в който желаете да пътувате, според работния ви график и според климата на мястото, където отивате. След това проучете офертите на различните авиотранспортни компании за този месец. Когато пътуването е след повече от месец два, можете да попаднете на много добри предложения. Изберете най-подходящото, според времето и възможностите си. Често има и значение в кой ден заминавате и се връщате, като за разлика от един ден има огромна разлика в цената, а вие все пак имате много време да си планирате времето.
  2. Резервация на нощувки в хотел. Разпитайте познати и потърсете в интернет за подходящ хотел. Ако сте със скромен бюджет, разгледайте и хостелите – имайте в предвид, че нивото на хостелите в Европа често е както на 2-3 звезден хотел в България. Убедете се, че мястото където ще нощувате ще е на комуникативно място и няма да прекарате половината си екскурзия в пътуване с градски транспорт, например.
  3. Направете проучване за начините на предвижване в града и как да стигнете от летището до хотела и оттам до забележителностите, които искате да посетите. Снабдете се с карта на местността.
  4. Научете повече за мястото, което ще посетите – забележителности, история, нрави, климат, използваната валута. Колкото повече време имате преди пътуването, толкова повече ще се забавлявате, защото макар пътуването да трае 3 или 4 дена, вие ще сте се наслаждавали месеци наред с идеята за пътуването.
  • Текст: Женя Вълкова