Както и да го погледнеш, задаващия се от този уикенд ноември е беден на топлина и светлина. Задава се някак студено-мъглив и ни кара да посегнем към топло (е, за други-студено) питие. Затова пък ние решихме да ви напомним, че започва с празник. И то не един…

Денят на народните будители, когато почитаме паметта на българските просветни дейци и революционери. Нека ви припомним кои са те, будителите, в случай, че сте позабравили ученическите знания... На първо място - Паисий Хилендарски, авторът на „История славянобългарска”, а после... Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов. И още, и още.

В по-ново, европейско време, на 1 ноември 1993 влиза в сила договора от Маастрихт, с който се създава Европейския съюз. В последния сме вече две години. А Маастрихт за нас е прекрасен университетски град, разделен на две от величествената Маас.

На този ден се празнува и Вси светии – католически празник в чест на светците. През V век преди Христа в келтска Ирландия лятото е свършвало официално на 31 октомври и на този ден се е чествал празникът Самхаин, келтската Нова година. Историята разказва, че тогава всички, умрели през миналата година, идват на Земята да търсят тела, в които да се вселят за следващата. Хората са вярвали, че това е единствената надежда за живот след смъртта. Келтите казват, че всички закони на пространството и времето спират да действат по това време на годината и позволяват на духовете да се смесят с живите. Хората обаче не позволяват на духовете да се вселят в телата им и затова вечерта на 31 октомври гасят огньовете пред домовете си, за да изглеждат къщите студени и неуютни. Преобличат се като вампири и шумно обикалят от къща на къща, за да изплашат призраците, които искат да обладаят телата им. Обичаят да се издълбава тиква с очи, уста и нос идва от ирландската култура. Празникът Вси светии е „внесен” в Съединените щати през 1840. От няколко години и в България се отбелязва като своеобразен карнавал и забавление за децата.

Ние ви дадохме фактите, а иначе изборът оставяме на вас. Будители и история или светещи тикви и карнавали - страхотии...

Текст: Елена Иванова