Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

На Почивка... у дома!

Публикувано от Alexander 11.09.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

1-12aДумата „почивка”, особено през лятото свързвамe най-често с фантазията как се излежаваме на някой морски плаж или как запаметяваме в съзнанието си спиращи дъха природни картини, разкрили като че ли специално за нас целия си разкош, и то точно когато сме на пикник или излет в планината. Да, няма спор, че подобна почивка ще ни зареди по необикновен начин и то само с положително настроение. Но колко често се случва да почиваме на море или планина? Май не ни е ежедневие, нали? Точно за това, че не ни се случва всеки ден, може би, сме толкова въодушевени, когато наближи отпускарският сезон. И като че ли пренебрегваме мястото, където бързаме да се приберем вечер, за да се отпуснем спокойно на дивана пред телевизора. Ами да, къде другаде, ако не у дома можем да се отдадем на любимите си занимания необезпокоявани от служебни ангажименти? Къде другаде бихме могли да се чувстваме по-спокойно...? Дори да не е богато обзаведен, домът е скъпо място за всеки. Чувството за притежание у хората е силно развит инстинкт и факта, че когато сме си вкъщи, всичко, което ни заобикаля е наше, ни кара да се чувстваме добре. Точно това създава усещането, че сме в своята си територия и респективно сме най-малко уязвими тогава. Следователно няма причина, която да ни възпре да се отпуснем спокойно у дома.

 

Да се научим да почиваме правилно обаче, си е цяло изкуство. От съществено значение е да намерим най-добрия начин за бърза отмора или за активна почивка, в зависимост от времето, което имаме на разположение. Различните хора имат различни начини за презареждане на физическите и психически батерии, но със сигурност за всички е важно да имат добра атмосфера за тази почивка. Как да си създадем атмосферата? Това зависи от почивката, която сте избрали. ~ Ако ще лежите на дивана и ще разглеждате списания, то погрижете се нищо да не ви обезпокоява. Подредете нещата около вас, нарежете си свеж плод, вземете чаша с вода, пуснете си любима музика.... ~ Ако предпочитате сладката дрямка пред всички други видове почивка, то погрижете се да изолирате максимално околните шумове, спрете телефона си и проветрете стаята, за да може сънят ви наистина да доведе до нужното презареждане. ~ Ако пък не сте домушар и предпочитате да се позабавлявате навън, вместо да пазите къщата, то вие също все пак имате нужда от кратка почивка след работа. Вижте статията Как да отпочинем за 20 минути. Най-важното в създаването на атмосфера за почивката в домашни условия е преди да й се отдадете, да се погрижите нищо да не я смущава. Приберете тези разхвърляни дрехи, почистете прахта, пригответе си някаква напитка...

 

Разпитахме няколко мъже и жени от различни сфери на общественият живот кой е техният най-предпочитан метод за релакс. Ето какво споделиха те: 

  • „Винаги съм бил запален по компютърните игри. По принцип най-много харесвам стратегическите – споделя Росен (27, София). Виртуалното пространство ме измъква от останалия свят и ми помага да се разтоваря след работния делник. Пък и тръпката, че съм надхитрил противника с мисъл действа добре на самочувствието ми.”
  • „За мен истинската почивка е равна на здрав сън. Освен задължителния осем часов сън имам нужда поне от още два часа, за да съм в кондиция.” Мирослава (21, София) не крие също, че събуждането рано сутрин е един малък кошмар за нея, но някоя приятна изненада от приятеля й, като например закуска в леглото би я разсънила по-лесно.
  • „От малка обичах да ходя на село през ваканциите. Събирахме се много малчугани и играехме на различни игри. Много обичахме и да се катерим по крушата в двора ни и да хапваме от узрелите плодове. Май можеха да ни свалят от там само с любимото ни шоколадово мляко. И до днес тези малки изкушения ми припомнят за хубавите детски години. Обичам в неделя сутрин да се будя с чаша шоколадово мляко.” - казва Симона (29, София)
  • И Борислав (32, София) е намерил своя начин за релакс. Той сподели съвсем кратко и точно - „Колкото и да съм уморен вечер, не заспивам преди да прочета няколко страници от някой фантастичен роман или трилър.”
  • „Една жена винаги трябва да е добре поддържана. Няма как да изглеждам бодра и енергична, ако чувствам умора. За това нямам търпение да дойде уикенда и да удавя всичките си грижи в горещата вана, в която мога да седя с часове... – признава Кристина (25, София), като допълва – „В началото на седмицата съм като преродена”

 

Домът ни е много повече от покрив над главата или безброй домашни задължения. Там всеки може да бъде себе си. И за това най-доброто място за релакс е именно у дома, независимо какъв е начинът ви, по който снемате натрупаното през деня напрежение.

 

  • Текст: Боряна Иванова

Остави коментар