Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Маслата носители

Публикувано от Alexander 28.07.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

5-61Вече всеки е чувал за чудното действие на етеричните масла, но колко сме запознати с растителните масла, с които те са неразделни? Нещо повече, базовите растителни масла притежават и много собствени качества, заради които са и сред основните съставки на най-хубавата, природната козметика. 

 

Повечето етерични масла не се използват в чист вид, а се смесват с растително масло, което може да бъде бадемово, соево, масло от пшеничен зародиш, масло от гроздови семки и много други. Растителните масла, за разлика от етеричните, не се изпаряват бързо при излагане на въздух. Използвани като носители, растителните масла трябва да са чисти, за предпочитане студенопресовани, защото тогава запазват по-добре съдържанието си на витамини. Те не трябва да имат почти никакъв собствен мирис и да попиват добре в кожата. Пропорцията, в която се разреждат етеричните масла в маслата носители, най-често е 2-3 капки етерично масло в една чаена лъжичка базово масло. Когато се прилага върху лицето обаче, пропорцията е 1 капка етерично масло в една лъжичка базово. Обикновено точната пропорция се дава в ароматерапевтичната рецепта.

 

Ето и някои от най-често използваните масла носители:

  • Бадемово масло - Растителното масло на бадема се добива от два вида бадемово дърво – сладкия и горчивия бадем, като само първия се използва за терапия. Ядките съдържат около 50% масло. Маслото е прозрачно, бледожълто, почти без аромат. Има подчертано омекотяващо въздействие върху кожата, като я овлажнява и подхранва.
  • Масло от гроздови семена - Гроздовите семена съдържат между 6 и 20% масло. Цветът му е бледо зеленикаво жълт. То е много чисто и богато на полиненаситени мазнини и е изключително леко, което го прави лесно усвоимо от кожата.
  • Масло от пшеничен зародиш - Зародишът на житното зърно е богат на протеини и витамини B и Е. Маслото съдържа много висок процент от „кожният витамин” Е. Много ефективно средство при кожни проблеми, използвано като базово масло. В качеството си на антиоксидант то стабилизира етеричните масла и ги прави по-трайни. Добре е да се сдобиете с това масло и да добавяте по 1 капка от него във всички ароматерапевтични смеси, които приготвяте.
  • Рициново масло - Рициновото масло е с много гъста консистенция, безцветно е и е неприятно на вкус. Основните му съставки са палмитинова, рицинолеинова киселина и глицерин. Древните египтяни го използвали при кожни обриви и в балсамирането. И днес се използва за много кожни проблеми. Поради голямата му гъстота е добре да се смесва с други масла, за да попива по-лесно.
  • Соево масло Соевите зърна са една от основните и най-питателните храни в света. Те съдържат 15-25% масло, с леко жълтеникав оттенък, богато на много киселини (олеинова, линолова, стеаринова, палмитинова и др.). Маслото е богато на полиненаситени мазнини. Усвоява се бързо от кожата.

Към всички тези масла може да се добавят етеричните масла и чрез тях те да се поемат от кожата, като най-често използваният начини са масажът и ароматерапевтичната вана. Никога етеричните масла не се прилагат директно върху кожата.

 

  • Ресурси: Даниел Риман, „Библия на Ароматерапията”, Хермес, Пловдив, 2004, 2007 г. / aworldofaromatherapy.com / wikipedia.org / about.com / botanical.com

Остави коментар