Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Масажите по време нa бременност

Публикувано от Alexander 30.06.2011 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

1-2aБременността е много важен период от живота на майката, бащата и бебето. През този период женското тяло променя драстично своята форма и тегло, а може да бъде също и период на силен емоционален стрес. Най-много тежест се добавя към корема, с което се натоварва много гръбнака. Терапията чрез масаж, по време на и след бременността, може да помогне при справянето с тези напрежения по един много приятен начин.

 

Масажирането на бременна жена трябва да се фокусира върху нейните нужди на бъдеща майка. По време на бременността женското тяло променя много своята форма и размери. Най-много тежест се добавя към корема, с което се натоварва много гръбнака. Това предизвиква изкривена поза и болки. Освен, че се грижи за емоционалното равновесие и спомага за освобождаване от напрежението в ставите, схванатия врат и болките в гърба,добрият масаж води до поддържане на правилната поза на тялото, релаксация и гъвкавост. Чрез масажа се подобрява кръвообръщението и лимфната система, което спомага кръвта да се движи свободно към майката и към бебето, и намалява умората. Стимулират се различни жлези в тялото и така се стабилизира нивото на хормоните и се успокоява нервното напрежение по тялото. Плодът може също да получи топли и нежни докосвания още преди той или тя да се роди. Масажните масла, съдържащи подхранващи съставки подобряват еластичността на кожата в коремната област. Доказано е, че спокойната майка е по-вероятно да има здрава и щастлива бременност и по-лесно раждане.

 

Предимствата от този масаж са:

  • Спокойна релаксация и намаляване на стреса
  • Успокояване на мускулните схващания и спазми
  • Подобрява кръвообръщението и движението на лимфата, което спомага да спаднат оттоците
  • Понижава напрежението в ставите
  • Подобрява еластичността на кожата и подкожните тъкани

1-2Масажът по време на бременност се различава от нормалния масаж по няколко признака. Основната разлика е, че масажираният е бременна жена и масажистът трябва да е запознат много добре със анатомията и особенностите в тялото на бременната жена. Бъдете много внимателни, когато се подлагате на подобен масаж. Важно е масажистът да има опит в тази област. По време на такъв масаж е много важно каква поза ще заемете, за да не нараните бебето. Също така има области от тялото, които не бива да бъдат масажирани. Лягането за масаж е странично, като трябва да се завъртите и на двете страни. Добре е, преди да се подложите на такъв масаж, да се посъветвате с лекуващият си лекар.

 

Масажът може да ви помогне много и по-време на самото раждане. Много добра идея е да вземете своя партньор с вас по време на специализиран масаж. Терапевтът ще му покаже как да ви масажира и как не трябва. Така ще можете да се наслаждавате на масаж и в домашна обстановка, а бащата може да помогне по време на раждането. Няма по-добър начин от този, за да може и двамата родители да са заедно в грижата за малкото бебе още преди раждането. Връзката с плода по време на бременност е много важна и е добре да се получи и от майката и от бащата.

 

Повечето жени полагат грижа за кожата си по време на бременноста. Защо не превърнете тази грижа в удоволствие и начин да се свържете с бебето. Вместо да намажете подхранващото олио на корема набързо преди лягане, подгответе си приятна атмосфера и отдайте нужното внимание на новият човек, който носите в себе си. Проветрете стаята, запалете си свещи, пуснете релаксираща музика... и се насладете на леките масажни движения. Докосването предава любов, спокойствие, комфорт. Споделете този момент с партньора си. Това ще компенсира донякъде и намаляването на интимните моменти по време на бременността. Масажът помага вашият партньор да се чувства много по-съпричастен в бременността и ще го окуражи да бъде по-активен при раждането и отглеждането на детето.

 

Масажната терапия е добра не само преди раждането, но и след това. Масажът след като бебето се е появило на бял свят е фокусиран върху възстановяването на женското тяло до пред родилно състояние. Той играе голяма роля при възобновяването на коремните мускули и на матката до нормалното и състояние. Масажът спомага за преустройването на телесното тегло до неговото нормално разпределение тонизира разширената кожа около корема. Както при всеки масаж се облекчава мускулното напрежение и стресът от ежедневното натоварване, особено при новите майчински задължения. Масажът не само помага за възстановяването на физическото тяло на новата майка, но и подобрява нейното емоционално състояние. Любящото докосване на ръцете осигурява момент на релаксация за майката и и помага да премине по-лесно през следродилната меланхолия. Когато майката се чувства добре е по-лесно да посрещне нуждите на новороденото бебче.

 

Традиционно майчината грижа включва масаж. Масажа, правен от партньора по време на бременността може да повиши и развие връзката, която и двамата родители имат с нероденото бебе. Той също сближава двойката и им предоставя прекрасен начин да запазят интимността си.

 

Имайте предвид следните неща:

  1. Някои терапевти не препоръчват пренатален масаж по време на първото тримесечие на бременността. Стимулираното кръвообръщение може да доведе до замаяност и да повиши сутрешното неразположение.
  2. Точките за масажиране от двете страни на глезена и свода между палеца и показалеца трябва да се избягват. Тези области са познати като рефлекторни точки и се смята, че ако има продължителен натиск върху тях, може да се предизвика раждането по-рано.

Продуктите ни за масаж можете да закупите онлайн от Casyopea.com или от магазините ни.

  • Текст: Мария Крумова
  • Снимки: Stockxpert, Benjamin Earwicker, Stock.xchng
  • Ресурси: www.pregnancytoday.com, www.spas.about.com

Остави коментар