Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Липов повей

Публикувано от Alexander 21.07.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

5-5aВ края на май и началото на юли по улиците на града се понася аромата на липов цвят. Първото нещо, което изкача в съзнанието ми е „Лято е!”... а след това приятното усещане ме окрилява и се чувствам толкова свободна, че забравям накъде съм тръгнала... дано и на следващата улица да има липи и ароматът да ме отведе на правилното място.

 

Липовият цвят има 5-листни чашки и 5-листни зелено-жълти венчета с много тичинки, събрани в съцветие полусенник. Това е толкова познато на всички ни растение, че едва ли има нужда да описваме как изглежда и как ухае. Чаят от липов цвят пренася настроението и топлината от топлите юлски вечери в зимните студени сутрини. Ароматът е толкова опияняващ и пленителен, че е трудно човек да остане безразличен. Липовият цвят, като билка, е познат от древността и се е използвал много от народните лечители. Много митове и символики са свързани с дървото липа. Келтите са смятали липата за свещено дърво и племенния съд се е събирал под него, при решаването на важни дела, като се е приемало, че дървото ще следи за справедливостта и правосъдието. Заради сърцевидната форма на листата, липата е свързвана с богинята на любовта. Тя е запечатана и в народната ни литература с чудното стихотворение „Родна стряха” на Ран Босилек. Представата за бяла, спретната къщурка с две липи отпред може и да довее и някой носталгичен спомен, но в същото време те кара да се почувстваш като детето, което е играло под тези липи.

 

Освен всички спомени и настроения, които може да ни донесе липовият цвят, той има и много богати лечебни качества. Цветовете от липа съдържат етерично масло, флавонови гликозиди, агликони, слузни вещества, танини, сапонини, провитамин А, витамин С, горчиви вещества, захари, восък и др. Но тези сложни думи едва ли ви помагат да оцените липовият цвят по достойнство. Ще ви запознаем с най-честите приложения на този прекрасен ароматен цвят. Всички тези съставки, събрани на едно място, упражняват силно диуретично, потогонно, противоспазматично, противомикробно действие, отхрачващо и успокояващо свойство, намаляват кръвното налягане. Това го прави подходящ помощник при настинки и грипни инфекции. Липовият мед е един от най-харесваните и най-скъпо струващите. Хидрозолът от липов цвят (дестилирана вода) е много ценен, заради успокояващите му качества. Той може да бъде използван като тоник за лице или като добавка във воднисти кремове за силно чувствителна кожа. Заради успокояващото действие върху кожата е много ценна добавка и в нощните кремове.

 

Билковият чай от липов цвят се приготвя като запарка. Залива се цвета и се оставя да се запари 15-20 мин. Продължително варене на цвета убива аромата и лишава течността от ценните съставки на растението. Този чай е най-прекрасният и неагресивен към тялото лек срещу безсъние. Релаксиращото действие на аромата го прави много харесван за ароматерапия. Вероятно заради трудно извличане на етеричното масло не е толкова широко използван. Хубавата новина е, че този специфичен липов аромат трудно се имитира от синтетични ароматизатори. Най-добрата ароматерапия може да си устройте на спокойно място в парка, под някоя липа през юни месец.

 

Ефекти от ароматерапията с липов цвят

  • Релаксиращото етерично масло ще ви помогне за по-добър сън
  • Намалява треската и помага при справянето с възпаленията, като повишава изпотяването, но намалява нощното потене.
  • Етеричното масло от липов цвят помага за освобождаване на чувствата и за успокояване на съзнанието

 

Домашна козметика с липов цвят

Маска срещу косопад - пригответе липов чай по познатата рецепта. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.

Маска за лице (за успокояване и избистряне на кожата) - намажете на лицето с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската с пчелен мед, трябва да престои 10-15 минути. Изплаква се лицето с хладка вода и след това се наплисква обилно със студена.

 

  • Текст: Cway
  • Ресурси: holisticaroma.co.uk / botanical.com

Остави коментар