Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Лимонът – свещеният плод

Публикувано от Alexander 06.11.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

5-12dПродълговато-овална форма, ароматна лъскава кора с жълт цвят, сочен, силно киселинен – напълни ли ви се устата със слюнка? Да, това е лимонът, считам от арабите за свещен. Причина – този плод е не само богат на витамин C, но и на много други важни за човешкия организъм вещества. За да стигне до Европа обаче, той е извървял дълъг път.

 

За лимонът се смята, че произлиза от диви растения, обитавали територията на южен Китай и Индия преди повече от 2500 г. Цитрусът се е появил за първи път на нашия континент по време на съществуването на Римската империя, но култивирането му закъсняло с около 12 века. Освен като храна, богата на витамините C и B9 и минерала калий, лимонът още от древността е бил познат като лечебно средство. Така например, още Хипократ е лекувал жълтеница и натравяне с миризма от плодовете на лимоновото дърво. Лимонът е много полезен при всякакви заболявания на вените, разширени вени и спукани капиляри. Той облекчава симптомите на ПМС и безсънието. Лимонът е много популярно средство при настинки и бронхити. В днешно време лимонената есенция е един от най-популярните продукти, използвани в ароматерапията. Ароматът на лимон поражда oптимизъм и желание за по-голяма активност. Той служи като сигурно средство срещу депресивните състояния. Ароматът на цитруса събужда сетивата, а също и виталността у човека. Той хармонизира енергията и поддържа имунната система. Ако желаете да подобрите настроението си на работното място, да се почувствате по-свежи или просто за миг да се откъснете от проблемите, запалете си свещ с аромат на лимон. Можете да капнете 2-3 капки есенция от лимон на кърпичка, който можете да вдишате всеки път, когато пожелаете.

 

Лимоновият сок се използва в най-различни козметични препарати – чистият лимонов сок е чудесен лосион за почистване и свиване на порите. Може да се прилага за справяне с проблема с мазната кожа и с черните точки. Може да се добавя към водата за изплакване на светлата коса и помага при псориазис и пърхот. Лимонът има и чудесни подмладяващи свойства. Можете да смесите лимонов сок с дестилирана или минерална вода и масажирайте внимателно бръчките до пълно попиване.

 

  • Разкрасяваща лимонова маска: Разбъркайте заедно сока на половин лимон с един разбит белтък. Нанесете върху лицето и шията, а след 10 мин. отмийте с хладка вода.
  • Почистване на ръцете с лимон: Чистият лимонов сок почиства чудесно ръцете. Натрийте ръцете си с половин лимон. Измийте със студена вода, после втрийте малко бадемово масло. Ако ръцете ви са по-сухи, използвайте масло от ший. С подобна процедура 1-2 пъти в седмицата, кожата на ръцете ви не само ще е чиста и омекотена, но и ще поддържате младият и здрав вид.

 

  • Текст: Марта Симеонова
  • Ресурси: Даниел Риман, Библия на Ароматерапията, Хермес, Пловдив, 2004, 2007 / beauty-cosmetic-guide.com / ehow.com / skincare99.com / syl.com / wittyliving.com / ezinearticles.com

Остави коментар