Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Кратки разсъждения за майката в чест на нейния празник

Публикувано от Alexander 09.03.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

Mарт... Месец на надежди и посрещане на новия живот в природата, пробуждането на пролетта, Баба Марта, мартеничките, Денят на жената, на майката, Благовещение. Магично време, в което почитаме Майката Природа като създателка на всичко и всички ни и жената като майка – създателка и носителка на красотата и нежността.

 

Март е известен като “женския” месец заради променливостта на времето, както и на женския характер и поведение. Мартеничките са магия за здраве. Няма да ги подминем и тази година - даряваме всички любими хора и най-вече мъниците. Относно 8-ми март - всички знаем за германската социалистка Клара Цеткин и първоначалната политическа окраска на Международния ден на жената. Тогава “широките женски трудови маси” са призвани на борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота! Все си мисля, че за да сме щастливи не е нужно да сме равни, но така или иначе бачкаме наравно с мъжете, това е истината. По-странното е, че първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия! Календарното време на деня е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Работещите в шивашки предприятия протестират против лошите условия на труд и ниските заплати. Не коментираме положението тук и сега 150 години след…!? В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., през 1915 г. е първото публично честване. След 1960 г. честването взема особено широки размери. Даже празника получава неофициалното наименование „ден на колежката“. Някои казват, че този празник е комбинация от западните Ден на майката и Свети Валентин. Денят на майката се почита (и то съвсем заслужено) в почти всички страни по света, но на различни дати - най-често през март и май. В бившите соцстрани 8-и е и Ден на майката (тук политическата окраска определено се изпарява, за да остане най-съкровеното). За православната църква Благовещение (25 март) е денят на благата вест, когато Богородица разбира, че ще стане майка на Божия син.

 

В съвсем личен план доста хора (като мен/нас) се женят или празнуват годишнина през март. Тази Баба Марта…излиза, че е не просто пролетно-променлива, а и сватовница, някакво, мъдро обаче, превъплъщение на Купидон?! И все пак март е “женския” месец, затова ще обърна повече внимание на майка си и майчинството (с ясното съзнание колко е важна ролята на бащата - собствения ми и бащата на детето ми). Като майка и баба сега мама ми помага в отглеждането на сина ми Марти. Носи прекрасното име Гълъбина и една от любимите й песни (май свързана и с моето създаване) е “Una paloma blanca”. Любяща, всеотдайна, грижи се и за племенницата ми Яна, а понякога едновременно и за двете деца! Истинска гълъбица, прекрасен човек и педагог. Мама е и обичана жена – затова в грижите ѝ помага баща ми, съпруга ѝ. Възхищавам се на тяхното общуване и приятелство, на начина, по който ни отгледаха. Баща ми не харесва 8-и март заради Клара Цеткин и първоначалната му политическа окраска, която не може да бъде отречена. Въпреки отношението на тате към празника, той обожава жените в живота си - мама, мен, сестра ми и внучката… Възхищавам се и на всеотдайността на мама и татко като баба и дядо. Децата ни сплотяват - всички сме майки и приятелки. Още по-близки сме и си помагаме. Заслужаваме своя празник всеки ден. Защото като майки даваме от себе си всеки ден. 30 години съм взимала обич и грижа от родителите си, сега е времето да давам. Трябва да създаваш, раждаш и даваш, за да живееш истински, смислено. Всеки ден! Майчинството е благодат и голяма отговорност, начин да създаваш и живееш.

 

Хубав празник, мили мами, мила мамо. И честита баба Марта – да носи здраве, слънце и усмивки на всички!

 

Текст: Маргаритка

Остави коментар