Кокосовото масло – най-доброто натурално масло за кожата

Публикувано от Alexander 02.02.2018 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

 

Доста са оспорвани качествата на кокосовото масло, що се отнася до кулинарната му употреба, но като съставка в разкрасителни рецепти няма никакъв спор – кокосовото масло е незаменимо! Всяка източна индийка може да се закълне в това, а и няма да ви е трудно да и повярвате …

Всъщност, това което прави това олио добро за козметични нужди и грижа за кожата е химическата му формула. Малката му молекулна структура го прави лесно за усвояване от кожата, като и придава мекота и гладкост. Това го прави прекрасен лек за суха, груба и набръчкана кожа. Чистото нерафинирано масло е много богато на антиоксиданти, които проникват дълбоко под основната тъкан на кожата и я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност. Редовното използване предпазва кожата от появяването на неприятни петънца и сенки, появяващи се от възрастта или от прекомерното излагане на слънчева светлина. Затова това масло е известно като най-доброто натурално масло за кожата. Освен всичко друго е леснодостъпно и не много скъпо. Прекрасният аромат и усещането при използването на чисто насло от кокос е незаменимо.

 

Кокосово масло за масаж


Цялостния масаж на тялото с кокосово масло е такъв пир за кожата ви, който не можете да и забраните. Просто стрябва да намерите с кого да го споделите. След това може да се потопите във ваната или да влезете под душа, но не изтърквайте тялото си с хавлията, а  просто пго подсушете внимателно. Кожата ви може да остане леко мазна, но след като маслата попият, вашата кожа ще е по-мека от всякога. Масажът с кокосово масло се препоръчва за хората с много суха кожа, а през зимата – за вички хора с всякакъв тип кожа. Нямате време за продължителен и цялостен масаж с кокосово масло – просто капнете някоко капки масло във ваната преди да се потопите. Ефекта е сравним с този от масажа.

Кокосово масло можете да използвате и за подхранваш и овлажняващ лосион за след къпане. Маслата като маслиновото, маслото от жожоба и кокосовото, се задържат доста на повърхностния слой на кожата, като по този начин запазват влагата в нея.  Затова и тези масла е препоръчително да се нанасят на влажна кожа. Хора, имащи кожни проблеми, които причиняват съхнене и люспене на кожата, могат да използват чисто кокосово масло след топла вана.
Външното нанасяне на кокосово масло успокоява симптомите при поява на екзема. С него дори може да се помогне при гъбични инфекции – повече за заздравяване на наранената кожа, отколкото за отстраняване на причинителя.

Кокосовото масло предпазва кожата и косата от слънчево изгаряне. Можете смело да намажете тялото си с кокосово масло преди излагане на слънчева светлина за дълго време, а след това може да го прибавите към гел от Алое вера и щедро да намажете цялото си тяло, и най-вече местата, излагани на слънце.

Както можете да забележите в предишни статии, доста от маските за лице съдържат кокосово масло. Особенно ако имате нормална към суха кожа, смело добавяйте по няколко капки кокосово масло в домашно проготвените масли.

За справяне с напукани петички, смесете кокосово масло и вазелин и втривайте в петите преди да си легнете. Резултата ще усетите още на сутринта, но не забравяйте да повторите и следващата вечер и така до пълното оздравяване. След лятното ходене по сандали и джапанки, това лечение е добро за всеки.

Сухите напукани устни също могат да бъдат спасени от кокосовото масло.

Тенът е хубаво нещо, но не и ако в по-голяма степен върху коленете и глезените ни. Как да се справим? Изтисваме половин лимон и добавяме една чаена лъжичка кокосово масло и втриваме в потъмнелиоте и сухи колене и лакти, за да се справим с проблема. Не забравяйте да го правите редовно – един път никога не е достатъчен.

Отстраняване на грим с кокосово масло – да, това също. Съвсем малко количество върху памуче и нежни движения навън. Почиства грима много лесно и подхранва кожата около окото.

 

Кокос за косата


Кокосовото масло е великолепен балсам за косата преди измиване. За най-добър ефект загрейте малко кокосово масло, растриите го межди дланите си и го втрийте в скалпа. Както беще споменато по-рано, заради малката му молекулна структура попива мнго добре в кожата. Преспете една нощ така, а на сутринта измийте косата. Ако правите това през деня, добре е да го оставите да действа поне час-два, а за да попива по добре, можете да си сложите шапка за баня. Кокосовото масло можете да използвате и в комбинация с други билкови екстракти, добри за косата. Всеизвестното масло от жожоба помага много при цъфтяща коса, а маслата на основата на хибискус предотвратяват преждевременното посивяване на косата и спомагат за бързият растеж.

Още ли се колебаете дали да се снабдите с известно количество от това универсално природно чудо? …

 

Остави коментар