Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Как да поддържаме форма през зимата?

Публикувано от Alexander 26.11.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

6-8bЯсно е, че за никой не е лесно да запази мотивацията си и да продължи с тренировките в това студено време. Дните стават по-кратки, а времето студено, заваляват дъждове и снегове, а всичко това ни влияе и на физиката и на амбицията. И все пак... здравето и тонуса ни зависят от движението, затова ви предлагаме няколко съвета как да не прекарате студените дни в скованост и депресия.

 

Основен фактор, за да не загубите тренировъчна рутина, е да изберете подходящ спорт и програма за себе си. Къде ще изберете да тренирате е нещо, което има голямо значение за това, колко постоянни ще бъдете в начинанието. Ако например любимото ви раздвижване през лятото и есента е джогинга и ходенето пеш в парка, то през зимата все по-често ще пропускате тези занимания, заради климатичните условия. Вместо да се отказвате от тези занимания обаче, можете да прибавите и някои други към тях, които да можете да практикувате и в студено време. Например, близкия фитнес клуб, уроци по танци или аеробика. А най-добре е, да си имате под ръка вкъщи някои уреди за упражнение...

 

Друго нещо, което можете да направите е да инвестирате в няколко видео касети – разнообразието ще ви е от полза, или пък чифт гирички. Това със сигурност ще подейства срещу извинението, че навън е студено и няма как да спортувате. Няколко сеанса от по 20-30 минути ще променят много ситуацията, така че никакви оправдания вече!

 

6-8cКога да тренирате? Около 17-18 часа навън е вече тъмно и мисълта да се стигнете до фитнес залата за час и после да се прибирате е доста непримамлива... Така че, ако е изпълнимо разбира се, зимата е по-добре да посетите салона сутринта преди работа, защото вечер всеки бърза да си стигне колкото е възможно по-бързо на топло вкъщи и много по-лесно ще се разубедите сам себе си от спортуване. Ако приключите с това още сутринта, то тогава вечерта ще се насладите на заслужена почивка и няма да изпитвате и грам вина към тялото си... Помислете малко само ... какво правите сега... а какво правихте преди 20 минути? Помислете как да оптимизирате тренировъчната си рутина, така че поне по 20 минути на ден да се погрижите за тялото си и по този начин и за здравето си.

 

Ежедневни упражнения  Въпреки че, тренировъчната сесия се дефинира като „поне 30 минутно постоянно и продължително мускулно натоварване”, не е задължително, за да поддържате форма и тонус, всеки ден да ходите на фитнес, аеробика или пък на басейн. Много от нас са заети с бизнес и семейство, и подобно спортуване е невъзможна мисия. Това обаче, което всеки може, е да направи ежедневието си по-активно, откъм движение. Опитайте да ходите пеш на работа, поне малка част от пътя. Не всеки ден е възможно, но пък ако случите по-добро време утре сутрин, защо не повървите поне до следващата спирка, и без това с тези задръствания в по-големите градове, нищо чудно да изпреварите автобуса... В старанието си да почистите добре къщата преди Коледните гостувания на приятели и роднини, също ще изгорите доста калории, а и ако включите към това и коледно декориране на къщата, то ефектът ще е двоен – ще получите и ново настроение! Пазаруването на коледни подаръци, любимо или не занимание, също си е добро спортуване! Преди да поръчате всички подаръци по интернет, замислете се пак за физическите упражнения и се поразходете малко из града. Потърсете най-подходящия подарък за всеки и открийте най-интересно украсената витрина!

 

6-8dСледвай целта си! Знаейки какво искаш да постигнеш, ще го направиш по-лесно! Може би в главата си имате представата за по-здраво, гъвкаво и слабо тяло, което искате да имате. Не забравяйте за тази представа, когато се чудите дали пък да не пропуснете упражненията тази сутрин... Но и не се увличайте – поставете си реална цел и я следвайте без да я променяте в движение – прекаленото претоварване и преуморяване никога не водят до нещо полезно!

 

Когато тренирате редовно, метаболизмът ви се подобрява и горите излишните мазнини, дори и през времето, в което не спортувате. С постоянство ще постигнете равновесието, от което се нуждаете, за да не се притеснявате от Коледната трапеза, пълна с вкусотии...

 

Текст: Женя Вълкова

Остави коментар