Често ли ви се случва паметта да ви изневери? А мозъкът ви да „зацикля” при решаването на сравнително елементарни задачи? Не се тревожете, а просто си дайте малко почивка!

Намаляването на стреса и правилното хранене са ключът към добрата памет. Според специалистите, когато сте в състояние на стрес, вие намалявате запасите от витамин B и магнезий в организма си, като по този начин се нарушава химичният баланс в тялото ви и вие не можете да мислите добре. Също заради стреса се поврежда онази част от мозъка, която отговаря за паметта. Продължителният и постоянен стрес може да причини трайно нарушаване на мозъчната структура.

Как да се справим? Споделянето с приятел или любим човек е много по-ценно, отколкото предполагате. Изследвания са показали, че когато обсъждат проблемите си помежду си, в мозъка на жените се отделят окситоцини (oxytocins), вещества с успокояващ ефект върху мозъка. При мъжете тази реакция също се наблюдава, но тя е осуетена от по-високите нива на тестостерона, заради което има по-малко влияние. Когато успеете да поставите проблема в думи и да го споделите с някого, той сякаш намалява гнева и го изкарва вън от вас, преди да го превърнете в безпокойство. 

Психическият стрес и негативното мислене могат да бъдат преборени с медитация. Ако това ви е трудно и чуждо, опитайте да останете насаме със себе си, напълно отпуснати и вглъбени в себе си. Вглъбяването трябва да е осъзнаване на това както се случва в тялото ви и в мислите ви, без обаче да реагирате и оценявате – просто осъзнавайте себе си и околният свят леко, постепенно и бавно, лежейки на дивана вкъщи или излежавайки се на хамака на верандата. Ако пък искате да усвоите различни техники за медитация и да се научите да медитирате, можете да потърсите учител специалист.

Сигурно сте чували за различни видове храна, която влияе добре върху мозъка, мисленето и развиването на ума. Дали тя съществува? Не просто съществува, но и действа! Най-важно е съдържанието на глюкоза. Нашето тяло се нуждае от постоянно снабдяване на мозъка с глюкоза, която с много сладки и мазни храни не можем да му предоставим. Осигурявайте си храни с нисък гликемичен индекс като авокадото, което отделя енергия в организма по-бавно. Добре е да си набавяте и достатъчно ядки, тъмнозелени зеленчуци, боровинки, маслини и всякакви подобни храни известни с антиоксидантните си качества, но притежаващи и свойството да защитават клетките. Яденето на рибни продукти, чесън и бадеми също е препоръчително в менюто за поддържане на мозъчните клетки във форма. Рибното масло съдържа омега мастни киселини, които защитават мозъчните клетки чрез стабилизирането на мембраните им. Алтернатива за вегетарианците е приемането на масло от ленено семе. Известните ни добавки от гинко билоба и коензим Q 10 подобряват паметта чрез повишаване на кръвния приток, както и количеството на кислород, към мозъка. Специалистите съветват да пием Зелен чай и достатъчно количество вода.

И нека не забравяме най-важното – колкото по-често го използваме и упражняваме, толкова по-добре ще работи мозъкът ни за нас. Можете да преоткриете домашните игри, като скрабъл, шах и пъзел, които освен че ще раздвижат мозъкът ви, ще ви сплотят със семейството. А защо не и малко уморазмърдващо судоку заедно със сутрешното кафе? Тук можете да откриете някой забавни мозъчни експерименти.

  • Текст: Erez Rozen