Особено актуална тема през последните години определено е тази за глобалното затопляне. Едни от най-големите кино-хитове бяха посветени на темата; ежедневно от новините ни засипват с информация за природни катаклизми по цял свят; природозащитниците надигат все по-ясно глас. Всеки си мисли, че темата се преувеличава и преекспонира, поради което и я пренебрегва. Истината е обаче, че това наистина е проблем, който набира все по-голяма сила и ако не бъдат взети спешни мерки, ще ни застигне прекалено скоро. Ако искаме да променим това, можем да вземем нещата в свои ръце. Как да стане това? Всъщност е изключително лесно, а в някои случаи би ни спестило и средства. Ето няколко начина, с които можем да направим ежедневието си по-екологично и с това да допринесем за опазването на природата.

  1. Храната: напоследък особено нашумя проблемът на генно-модифицираните огранизни и в частност храни. За да ги избегнем и за да не позволим унищожаването на собственото си здраве можем да си отглеждме сами плодове и зеленчуци (естествено, ако имаме подходящите условия). Ако нямаме привилегията да живеем в къща с двор, то можем да подбираме продуктите, които купуваме, а с това и да стумулираме био фермерството. Друго което можем да направим, е да купуваме само сезонни продукти. Замисляли ли сте се колко гориво се изразходва за отопление на оранжерии и за транспорт, за да можем да ядем например „свежа” зелена салата през декември. Страшно ще ни стане, ако се замислим и за начините, по които продуктите остават пресни през целия си път до нас. Със сезонните плодове и зеленчуци първо се храним по-качествено, а второ - пестим пари.
  2. Осветление: няма как да съществуваме без електроенергията, тъй като животът ни е станал зависим от нея, но затова пък можем да я пестим. Като начало, можем да сменим обикновените крушки с енергоспестяващи. Oсвен това, добре е добре да не забравяме и елементарните неща, като това да изключваме телевизора и компютъра, когато не ги използваме и да гасим лампата, когато не сме в стаята. За по-романтичните натури, свещите също са подходящо решение за пестене на енергия. Освен че ще направим нещо хубаво за природата, ще изкараме и една невероятна романтияна вечер с любимия човек. 
  3. Красота: майката природа от вечни времена е била източник на красота и здраве. Безспорно най-добрите продукти, които можем да използваме, за да поддържаме добрия си тонус и визия, са натуралните. Сапуни и кремове с натурални масла и билки не само, че ухаят неповторимо, а и дават на кожата и косата здраве и нежност, което никой, изпънен с химия продукт, не може. Днес може да бъде намерена всякакъв вид козметика на билкова основа и то на съвсем достъпна цена.
  4. Дрехи: дрехи от естествени материи, обработени с естествени оцветители, които освен че са изработени с любов към природата, са и качествени, с което могат да ни радват години наред.
  5. Рециклиране: това е изключително разпространена и успешна практика в западните държави, но засега не и у нас. Това е лесен начин да ограничим замърсявнето като спомогнем за по-лесното преработване на отпадаците и превръщането им в нови полезни неща.
  6. Път: едни от най-големите замърсители са автомобилите. Колкото по-често оставяме колата и предпочетеме ходенето пеш, помагаме и на природата и на своето собствено здраве. Ако все пак е наложително да се качим на колата, то можем да вземем със себе си приятел, който е в същата посока. Замисляли ли сте се колко вредни емисии ще се спестят, ако вместо в една посока да се движат четири коли с по един човек в тях, тези хора бъдат събрани само в една кола…или ако се качат на велосипеди…
  7. Торбички за многократна употреба: можем да намалим изполването на найлоновите торбички до минимум. При производството им се използват много енергия и ресурси и се отделят емисии на вредни вещества. След употребата им се превръщат в отпадък, който създава големи проблеми за околната среда. Хубавото е, че имат алтернатива - хартиени или други торбички за многократна употреба. Те са изработени от материали, които не вредят на околната среда по време на производството, употребата и след края на живота си.

Тези примери са само част от нещата, с които сами можем да се включим в борбата с климатичните промени. Няма да отнемат от врмето ни, няма да ни струват скъпо, а ще ни накарат да се почувстваме толкова по-добре…

  • Автор: Даниела Субашева
  • Материали: sharemykitchen.com / ecomedia.bg / ecocatalog.eu