Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Какво е йога?

Публикувано от Alexander 23.11.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

7-15bЙога има древна история и многобройни традиции, чието богатство и разнообразие привлича хора с всякакви интереси и темперамент. Всеки може да открие подходящ за себе си подход в тази изключителна в многообразието си наука. От хилядолетия човекът се стреми да запази здравето и младостта си възможно най-дълго. Уникалната система за физическо и психично здраве и дълголетие - йога, прави това възможно. Йога е начин на мислене, начин на живот, и първата стъпка е овладяването на физическите пози - асаните.

 

В днешният динамичен и напрегнат ритъм на живота, всеки има нужда от физическо и духовно разтоварване. В днешно време човек рядко се радва на съвършено здраве и жизненост след годините на детството. Приемаме телата си за даденост и без да се замисляме, злоупотребяваме с тях. Прекарваме дълги часове без чист въздух и слънце, седим в неудобни пози, изгълтваме сготвена набързо храна, не намираме време да се поразтегнем, да дадем на телата си възможност за свободно движение, пълна релаксация, чист въздух и прясна природосъобразна храна. Когато телата ни възнегодуват, вземаме лекарства, заглушаваме сигнала за надвиснала опасност и продължаваме да увреждаме естествените си оздравителни способности. Ако с помощта на Йога накараме тези естествени системи отново да заработят в равновесие, можем до голяма степен да възстановим доброто си здраве, дори и след години нездравословен живот, довели до познатите на всички ни оплаквания от стрес, умора, пренапрежение, безсъние, ревматизъм и т.н.

 

Много от болестите и оплакванията ни от липса на жизненост се дължат на дългата изтощителна експлоатация на организма, поради неизползване и недостатъчно стимулиране на жизнените функции. Сега всички, които се занимават с човешкото здраве, изтъкват необходимостта от физически упражнения, сред които йогийската практика заема особено място. Принципът, който йогите са открили преди хиляди години, е че физическите упражнения са предназначени не да трупат мускули и да изтощават енергията на тялото, а внимателно да го разтягат и тонизират и най-вече да стимулират оросяването, чак до клетъчно ниво, така че тъканите да се хранят добре, отпадните продукти да се изхвърлят, жизненоважните органи да работят с пълна ефективност и да се възстанови оптималната за здравето обмяна на веществата.

 

В йогийската философия физическото тяло е само един от аспектите на здравето. Умът и духът са не по-малко важни негови страни. Западната медицина също започва да разбира, че за да се подобри състоянието на тялото, трябва да се лекува умът. Но докато западният подход е безсилен, Йога представлява цялостна наука за ума, тялото и духа! Думата "йога" е санскритски термин, който идва от коренът "YUJ" и означава съюз, свързване, обединяване. Йога е начин на живот, който контролира ума и тялото и улеснява съюза между физически, умствени и духовни ползи.

 

Защо да играете йога? Йогийскита поза са третата част от осмосъставната йога. В превод от санскрит “асана” означава стабилна и удобна поза, в която ума и тялото са отпуснати. Йогийските пози се изпълняват бавно и съсредоточено с дълбоко дишане и отпускане. Асаните се практикуват най-добре сутрин, но могат да се изпълняват и по друго време според вашите възможности. Добре е да играете йога на открито или в добре проветрена тиха и чиста стая. Облеклото трябва да бъде леко, удобно и свободно. Не се препоръчва да се приема храна 2-3 часа преди йога и вода поне половин час, а след завършване на асаните поне половин час. Играйте върху чиста и удобна постелка, нито много твърда, нито много мека. По време на йога практиката дишайте дълбоко и равномерно, през носа. Изпълнявайте позите без прекалено усилие и задръжте до там, където са вашите възможности без да напрягате. Почивайте между позите в Шавасана (спяща поза), за да може тялото пълноценно да се отпусне и балансира. Ако по време на позите получите силна болка или неприятно усещане незабавно се консултирайте с вашия йога учител. След изпълнение на йога практиките трябва да се чувствате освежени, тонизирани, изпълнени с сила и енергия. Трябва да сте отпочинали, спокойни и балансирани. Практикувайте йога, когато ви е приятно, а не по задължение и по този начин ще постигнете желания ефект: здраве, тонус, спокойствие, хармония и доброта. Какви са разликите между асаните и физическите упражнения?

 

Въпреки, че зависи много от видa физически упражнения, разликите в общ смисъл са както следва:

 1. Практикувайки асаните, консумацията на кислород е намалена докато в физическо упражнение е увеличена.
 2. При асаните дишането е бавно, докато при упражненията то нараства. Обикновено, физическите упражнения се правят много бързо и с много учестено дишане; затова дихателната система е принудена да работи много по-усилено.
 3. В йога телесната температура пада докато при упражнениата има склонност да се увеличава.
 4. При асаните скоростта на метаболизма се понижава, докато при упражненията нараства.
 5. При асаните мускулите получават кислородно минимум хранене и органите получават повече, докато във физическите упражнения мускулите са тези, които получават най-много хранене, за сметка на другите органи.
 6. При практикуването на асани кръвното налягане и пулса намаляват, докато в упражнениата те нарастват. в резулта на което сърцето работи по-усилено.
 7. Практикуващите Йога имат нужда от по-малко храна от хора, правещи физически упражнения.
 8. Асаните подпомагат хармонизирането на ендокринната система, балансирайки емоциите и по този начин дават положителна настройка към живота.
 9. Асаните стимулират парасимпатиковата нервната система, докато упражненията стимулират симпатиковата нервна система.
 10. Физическите упражнения имат склонност да преуморяват и това често води до ревматизъм и скованост. Противоположен е случаят с асаните.
 11. Асаните увеличават гъвкавостта и способността на адаптиране към условията, и ако са изпълнени правилно, те също развиват жизненост, сила и енергия.
 12. За разлика от повечето упражнения, асаните се изпълняват бавно, с отпускане и съзнание, което насърчава координация между системите на тялото и умът.
 13. Физическите упражнения имат склонност да увеличават токсините в тялото, докато асаните ги намаляват.
 14. Асаните развиват вътрешното съзнание, докато при упражненията това не е необходимо.

 

Остави коментар