Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Йога на плажа - здраво тяло, щастлив дух

Публикувано от Alexander 25.07.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

ЙогаЙога се практикува от хиляди години и ползите, които тя може да ни донесе, са безброй. Може би свързвате йога с изумителна гъвкавост или пък с трудно и неясно извисяване на духа, но всъщност това е просто начин да се доближите до себе си, да осъзнаете, че дух, тяло и ум са едно и само заедно, те могат да ви служат добре. Изгревното и залезното време на деня са много предпочитани за практикуване на йога, защото по това време се получава цялата енергия от слънцето, без това да доведе до изгаряне и вредно облъчване. А лятото на плажа по изгрев - какво по-добро време да започнете да практикувате йога?

 

В йога има три основни техники:

  • Асани или пози - Разнообразието от пози в йога подпомага развиването на гъвкавост и подсилва мускулите. Много асани имат за цел подобряването на циркулацията на кръв във тялото и доброто функционирането на отделни органи на тялото.
  • Пранаяма или дишане - Пранаяма е много важен аспект на йогата, тъй като чрез него се пречиства застояло напрежение и негативна енергия в тялото. Тези дихателни техники са ефективен начин за енергитизиране, хармонизиране и успокояване на тялото, душата и умът.
  • Медитация - Медитацията е незаменим помощник при справянето със стреса и безпокойството. Редовната медитация тренира съзнанието да бъде спокойно и релаксирало. Тя намалява пресилените реакции, емоционалните изблици и регулира гневните избухвания.

Когато тези три аспекта от йога се практикуват заедно, в синхрон и с осъзнаване, ползите за душата, умът и тялото са огромни. Ето и някои от здравословните ползи от практикуването на йога:

  • Чрез йога асаните се масажират всичките органи в тялото. Влиянието върху вътрешните органи е постепенно и систематично. Тази стимулация на органите подобрява естествената защита на тялото и го предпазва от инфекции.
  • Чрез йога упражненията се заздравяват връзките в ставите и сухожилията и се тренират всички техни части.
  • Йога се грижи за пълната детоксикация на тялото. Осигурява се максимално кръвоснабдяване в различните части на тялото, което пък спомага за прочистването на токсините от него.
  • Йога упражненията засилват на нервната система чрез не изморяващи физиологични асани.
  • Йога дишането и медитацията развиват части от мозъка, които по принцип не използваме. Практикуването на йога има положителен ефект върху цялостното здравословно състояние.

Ето някой от болестите и неразположенията, срещу които йога има изключително добро действие: депресия, пристрастявания, астма, болки в гърба, настинки, запек, диабет, стомашни проблеми, газове, преумора в очите, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, безсъние, главоболие, мигрена, менструални болки, сексуални проблеми, затлъстяване, ишиас... Йога прави тялото ви по-гъвкаво и помага да релаксирате ползотворно дори в периоди на силно напрежение. Практикуването на йога ви прави да се чувствате по-енергични, спокойни и щастливи!

 

  • Ресурси: www.yogitimes.com / yogajournal.com / jivamuktiyoga.com
  • Снимки: Stockxpert

Остави коментар