Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Йога или тичане?

Публикувано от Alexander 25.05.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

6-13bИзборът на спорт или занимание, с което да разтоварваме напрежението и да поддържаме фигурата си, е важен за всеки. Не е лесно да изберем между многото възможности, които ни дават различен вид развлечение или разтоварване, а времето на забързаният работник обикновено не е достатъчно за повече от едно подобно занимание. Съчетанието обаче все пак е възможно и дори е много по-задоволително като резултати. Убедих се в това, когато опитах да съчетая две, на пръв поглед изключващи се, занимания – тичането и йогата.

 

Дълго време се чудих, кое е най-подходящото за мен, тъй като ми се виждаше невъзможно да ги свържа. Те носят различен вид разтоварване и релакс, както и различно натоварване, но пък кой е казал, че са несъвместими? Опитът ми все още не е голям, но въпреки това резултатът е прекрасен – бягането е много по-приятно и полезно, когато е съчетано с йога асаните.

 

По време на стандартното си сутрешно тичане краката ни ударят земята средно около 1000 пъти. Силата на тези удари е около 3-4 пъти от нашето тегло. Това е и причината, хората които тичат редовно да се оплакват често от болки в ходилата или колената. Всъщност болките, не се дължат на бягането само по себе си, а на дисбаланса на тялото при тичане и неправилната поза. Ако практикувате балансиращи и изправящи упражнения в йога, то вие ще успявате да тичате толкова продължително, колкото искате, без никакви болки. Хората, които тичат редовно, обикновено имат балансирана структура и са физически издръжливи хора, които могат да се справят с голямо физическо натоварване, без особени трудности. Има обаче и много хора, които не могат да се справят с дисбаланса, предизвикан при бягането и страдат от хронични болки. Типичният „тичащ” практикува много силови, разпъващи и разтягащи упражнения за мускулите и не достатъчно тонизиращи, успокояващи и отпускащи упражнения. Без достатъчно от тези уравновесяващи упражнения тялото се бори срещу стреса с дисбаланс в движенията. Тази компенсация на организма довежда до разтегнати мускули и схващания. Когато тялото ви не е добре балансирано по време на движение, мускулите се форсират за да компенсират този дисбаланс при предвижването. Здравите мускули се заздравяват, а слабите се отслабват още повече. Добре е да се грижим не само за размера на мускулите, но и за техните качества, а при подобни натоварвания мускулите стават стегнати, твърди и губят гъвкавостта си. Това се получава при редовно повтарящи се, по един и същи начин, движения и упражнения, без такива, които да са в обратна посока и да ги уравновесяват. По този начин не само мускулите, но и тялото става стегнато, но не балансирано и не гъвкаво. Чрез йога се научаваме, докато тичаме да се фокусираме в тялото си и в движенията му, а не в заобикалящата ни среда. Така намираме баланса на тялото си, повишават се силата и ефекта от всяко движение, а също така тренираме и съзнанието си. Чрез асаните се научаваме да движим тялото си в координация с гравитацията и да координираме дишането с движенията си. Резултатът е, че движенията, мисленето и дишането работят в абсолютен синхрон едно с друго. След сутрешните асани за събуждане и ободряване, можете да си направите третировката с тичане в парка, а когато я завършите, намерете спокойно място в парка, отпуснете се, докато дишането ви се успокои и направете няколко асани за релаксация.

 

Тази формула е гаранция за прекрасен и усмихнат ден след това, зареден с много енергия, и без никакви странични ефекти, като разтегнати сухожилия или схванати мускули!

 

  • Текст: Мария Крумова
  • Ресурси: yogajournal.com

Остави коментар