Защо да го правите ли? Ами защото колкото повече стари, непотребни и морално остарели вещи трупате около вас, толкова повече страхове и несигурност, също така непотребни, ще запазите... Отворете килера, качете се на тавана, заровете се в шкафовете и разчистете това отлежало минало... Опитът ни показва, че нещата от миналото, които си струва да запазим, си остават в нашите спомени, и няма нужда за тях да ни напомнят стари вещи.
Когато събираме вехтории, което е много типично за повечето хора, ние сякаш се страхуваме, че някой ден пак ще ни потрябват. Те разкриват не само нашата нужда да се придържаме към миналото, но и нашият страх от бъдещето. Нека запретнем ръкави и да се отървем от старите си страхове...
Да започнем от тавана! Във Фенг шуй, таванът символно представлява вашето бъдеще. Повечето хора складират купища от стари и непотребни вещи на своите тавани. Какво мислите, че говори това за бъдещето им? Това означава, че мястото което трябва да представя нашите мечти и надежди, мястото над нас, е затрупано с множество вещи от миналото ни. Изпитвате емоционална привързаност към мечето от детството си? ОК - запазете го! Но как ще обясните тази стара микровълнова печка или старите си обувки за тенис, а планинарската раница на дядо ви... Да, възможно е някога да ви потрябват, но искате ли да ви кажа нещо? Вие няма да помните за тяхното съществуване, или ако помните, то няма да можете да ги откриете, заринати в толкова много спомени! Сетете се за онези щастливи хора, които обикалят надлъж и нашир, носейки всички вещи, който притежават, в една раница на гърба. Виждали ли сте по-щастливи хора? Местата, на които складираме вехториите също имат голямо значение. Ако ги слагаме на високо, то тогава се притесняваме, че бъдещето ни ще се стовари отгоре ни отвисоко и ние няма да сме подготвени да го посрещнем. Ако пък ги крием на ниски места, то тогава се тревожим, че проблемите ни ще изникнат от нищото... Освобождаването от ненужните стари вещи ще освободи място за новите ви! Отървете се от старите притеснения и страховете за бъдещето, като разчистите място на рафтовете си за сегашните си преживявания и мечти!
Ако сме ви убедили в нуждата от едно разчистване на стари вещи и страхове, то няма да ви оставим да се справяте сами с това. Ето няколко съвета как да се заемете с трудното начинание:
1. Създайте си критерий за изхвърлянето. Да започнеш да хвърляш свои неща е много трудно, дори когато знаеш, че никога повече няма да ти затрябват, затова преди да отворите гардероба за ревизия, създайте си критерий, по който ще подбирате ненужните неща. Например – „ Ще изхвърля всички дрехи, които не съм носил/а от 2 години!”
2. Започнете от малките неща! Трудно е също така да се отървеш от всички стари вещи наведнъж. Това може да доведе до силен емоционален стрес! Затова започнете ъгълче по ъгълче да разтребвате. Започнете от някой рафт – разчистете ненужните неща и подредете останалите. После следващия и след като съберете нужната енергия, можете да преминете към килера...
3. Намерете си съюзник в начинанието! Разкажете на свой приятел за идеята си и го помолете да ви помогне. Освен физическата помощ, той ще ви помогне с обективната си преценка – трудно ще обедите някой друг, освен себе си, колко е ценна за вас тази скъсана и избеляла тениска...
4. Малко място - малко вещи! Помислете и изберете възможно по-малко и рационално място за складиране на вещи. Колкото по-малко място им отделите, толкова по-малко стари вещи ще съберете! А всичкото останало място ще е свободно за вас и за настоящето ви!
5. Запазете баланса! Ако разчистите и след това отново започнете да трупате неща, ефекта скоро ще изчезне... Опитайте се да спазвате правилото за баланса на вещите си: Когато купите нещо ново, хвърляйте по нещо старо! Така ще сте заобиколени само от нужните ви и любими вещи.
6. Замени хвърлянето с подаряване! Много по-лесно е да се отървеш от старото палто, което не си носил от 3 години, когато знаеш, че от него ще има полза някой друг! Винаги ще има хора, които се нуждаят от нещата, които за вас вече са ненужни! Просто намерете начин да им ги предадете...
Не изглежда толкова трудно, нали? А след това ще се почувствате нов човек, а и ще бъдете – един човек без стари страхове и без скрити притеснения за бъдещето. Един щастлив човек!
  • Текст: Erez Rozen