Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Изкуството да си приготвим вана

Публикувано от Alexander 23.06.2011 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

6-1bПредставете си само... Приглушена светлина, приятна музика, омайващи аромати, обилна пяна, чаша вино... Вие се потапяте бавно във ваната и отпускате глава върху навито хавлиено руло. И светът става едно прекрасно място, пълно с толкова блаженства, събрани на едно място, специално за вас.

 

Това не е сцена от филм, а едно удоволствие, което можете да си позволите и което не е по-далеч от вашата баня. В напрегнатият ни живот днес, вземането на гореща вана често се заменя от бърз душ. Още повече, днес в много нови жилища се поставят вани от материали с пластмасов произход, по които повечето продукти за подготовка за ваната оставят трудноотстраними следи. Ето защо изкуството на приготвянето на вана е станало изгубена кауза… И за да нямате чувство, че пилеете време с глезотии, ще ви дадем няколко основателни причини, че поне веднъж седмично трябва да се чувствате като във филм, както и съвети как да създадете този филм.

 

Първа основателна причина - релакс. Знаете ли, че умората се натрупва? Да, така е! И единствения начин да възвърнете сили, след като сте прекарали един напрегнат ден, не е като се заемете с още работа, а като отделите време за себе си. Няма по-подходящо място за това от ваната.

Второ – романтика. Е, не всеки предпочита да е сам във ваната. Малко опиянение от любовта никога не е излишно.

Трето – здраве. Ако ароматите на пяната за вана и свещите са добре подбрани, то тогава можете да си направите аромaтерапия вкъщи. А и знаем, че чаша вино вечер е добре за кръвното. Древните Гърци и римляни смятали използването на ваната като съществено предимство на цивилизования живот. Хигиената била само една от причините, заради които древните граждани се наслаждавали на изкуството на ваната....лечебните и разкрасяващите качества на ваната са били известни и много уважавани още тогава. Използвани са за облекчаване на болки в мускулите, напрегнати стави и кожни раздразнения, подобрява тена на кожата.

 

Вземането на вана може да действа ободряващо, релаксиращо, отпускащо или енергитизиращо, в зависимост от начина, по който е приготвена. Ето няколко прости съвета при приготвянето на вана, които ще ви помогнат да и се насладите напълно и да не позволите дребни, пропуснати обстоятелства да развалят настройката ви за релакс.

 

Температура на водата

Температурата на водата играе важна роля в ефективността на ваната. За измерването и най-добре да използвате термометър, но ако не разполагате с такъв, проба с потапяне на ръката до лакътя също върши работа. Хладна вода е чудесен начин да стимулирате тялото. Когато сте изморени най-добре е да започнете с топла вода и да преминете към по хладка. Ваната с хладка вода трябва да е кратка, освен ако не се прилагат при по-особени процедури с някаква лечебна цел. Много трябва да се внимава да не се приготвя много гореща или много студена вана за деца, възрастни или много нервни хора, защото това може да бъде шок за тяхното тяло. Хладна до топла вана също действа стимулиращо и освежаващо. Топла до гореща вана се препоръчва за успокояване на болка, за отпускане на схванати мускули и стави. Горещата вана, освен че е най-релаксираща, също така е добра при предизвикване на изпотяване и по този начин стимулира изхвърлянето на токсините от тялото и отваря порите на кожата. Добре е след нея да се вземе хладен душ, за да се затворят пак порите. Гореща вана над 40 градуса не се препоръчва за хора с високо кръвно налягане, нервни разстройства или бременни жени. Най-важното условие, при подготовката на водата, е тя да ви е приятна, затова проверете я преди да се потопите във ваната.

 

Температура в банята

Температурата в банята трябва да е между 20 и 30◦C или дори по-топло, ако има нужда или препоръка. Вентилацията във банята трябва да е добра, но не и за сметка на температурата.

 

Аромати

Ароматите могат да добавят много към желаният ефект от престоя във ваната. Ароматерапията по време на вана е вече широко разпространена практика и трябва спокойно да се доверите на нейният успех. За целта може да използвате ароматни соли за вана, масла за вана, както и ароматни свещи, които освен аромат, ще внесат и атмосфера във вашият филм. Тук отново основното правило е да харесвате ароматите, които сте подбрали. Ако вече знаете кои аромати как ви действат, чудесно може да ги съчетаете за желаният ефект. Ако пък не - експериментирайте или се доверете на специалистите. Според тях лавандулата и жасминът действат релаксиращо, а по-свежите и цитрусовите аромати тонизират и освежават. Другото важно правило е да не смесвате ароматите безразборно. Ако не сте сигурни в резултата, посъветвайте се с консултантите в специализираните магазини или вземете всички продукти с един аромат, които харесвате. 

 

Аксесоари и добавки

Аксесоарите и добавките са подправката на удоволствието. Натурални соли и масла добавят към ароматерапевтичния ефект, а в същото време подхранват и омекотяват кожата. С тях можете да засилите ефекта на релакс или на освежаване, според действието им. Аксесоарите като хавлиена възглавничка, масажираща гъба, а защо не и класическото гумено пате са по ваш избор и нужда, но всички те правят вземането на вана наше лично спа преживяване.

 

Почивка след ваната

Почивката след ваната също прибавя към нейното ползотворно действие. Запомнете - никакво мръзнене или прегряване! Излезте от ваната преди водата да е станала студена и бъдете сигурни, че ще имате уютно и топло място за почивка след това. Нали не искате прекрасното изживяване да се провали заради забравена отворена врата или прозорец или пък напротив - застоял въздух, като финал на ароматерапията.

 

Филмът, който режисирате може да е проста задача или толкова сложна, колкото желаете. Да не забравяме и модерните големи вани и джакузита. Торбичка с билки, потопена във водата може да направи времето прекарано във ваната още по-приятно и полезно.

 

Продуктите ни за баня можете да закупите онлайн от Casyopea.com или от магазините ни.

 

  • Текст: Дилиана Стоянова и Мария Крумова
  • Снимки: Stockxpert

Остави коментар