Не един мъдрец е казвал, че важен е само настоящия момент. И всеки го разбира, но само така както може. Ако миналото ни тежи, избираме да го забравим, ако бъдещето ни плаши, избираме да го пренебрегнем. А това, че настоящият момент е времето, в което живеем, означава че не бива да го пропиляваме.

Сигурно често се ядосвате за отминали събития или съжалявате, че не сте оползотворили отпуската си още по-плътно. Вероятно също толкова моменти пропускате и в копнежи или страхове за това, какво ще е ви се случи през следващата почивка. Времето ни не бива да е смесица между старото и новото, то трябва да е чисто и отворено към настоящето.

Ето и някои най-разпространени злоупотреби с времето:

  1. Тревожност за бъдещето
  2. Връщане към миналото и съжаление за стари грешки
  3. Преживяване на вчерашния ден с копнеж
  4. Очакване на утрешния ден
  5. Надпревара с часовника
  6. Негативност към временните неща
  7. Съпротивление срещу промяна

Нашето време е нашият живот. Настоящият момент съдържа в себе си и миналото и бъдещето, но ние живеем в него. Да пропилявате дори и един момент от живота си в тревоги за отминали или бъдещи такива, е все едно да пропилявате живота си!

Времето е измислено от човека, за да се позиционира и да се ориентира в света, но то не е нашият живот. Животът ни тече сега и всеки момент, хубав или лош, е ценен сам за себе си. Нека направим живота си по-хубав като се наслаждаваме на възможно повече настоящи моменти.

  • Текст: Женя Вълкова
  • Снимки: Stockxpert