Колко често сте чували тези думи от любимия човек? Рядко може би... А колко често вие самите ги изричате? Още по-труден въпрос, нали?

Тези толкова трудни думи стоят в основата на толкова много проблеми в една връзка, а и изобщо в отношенията ни с хората около нас. Разбира се, не е възможно всеки ден, във всеки спор и във всяка ситуация да сме правите, но когато сме прави или сме постъпили по правилният начин, ние го изписваме на плакат, който развяваме, а когато сгрешим, се крием в миша дупка или пък се правим, че не сме разбрали за това. Това поведение обаче може да ни навреди в отношенията ни с най-близките.

Да кажеш „Извинявай!” не означава същото като „Аз съм слаб!”. Да кажеш „Извинявай, аз сгреших!” означава да си достатъчно силен, да признаваш грешките си и достатъчно да уважаваш човека до теб, за да му го признаеш. Никога не се колебайте дали да си признаете грешката и никога не се срамувайте да го сторите пред любимия човек. „Извинявай!” е дума, която казваме, когато с думите или с поведението си сме наранили някого и искаме да облекчим след това болката му. Тя не винаги може да го стори, но далеч по-добре ще се почувства другият, когато знае, че грешката е осъзната, че е било наистина грешка и най-вече, че няма да се повтори... Да можеш да се извиниш на любимият човек означава, че ти уважаваш него и чувствата му към теб, а не че си слаб!

Как да го направим?

Първо, трябва да сме убедени в повода, по който се извиняваме. Когато изречем грешката си, това е много повече от извинение, въпреки, че не го изключва. Важно е, когато отидем при човека, когото сме наранили, за да му се извиним, да знаем защо му се извиняваме и едва тогава да го сторим. Ако съпругата ви страда, защото сте се върнали късно без предупреждение, не и казвайте ”Извинявай, че закъснях!”, защото вероятно по правилното ще е „Извинявай, че не ти се обадих, че ще закъснея!”. Ако пък не сте наясно с повода, разберете го. Няма нищо по-ужасно от фалшивото извинение! Ако се извините, просто за да отминете проблема и това бъде разбрано, това води до още по-голяма болка, а и е по-скоро признак на неуважение към чувствата на другия.

Не се извинявайте за всяко нещо! Не се знае кое е по-грешното поведение: никога да не кажеш „Извинявай!” или пък да го повтаряш при абсолютно всеки малък проблем. Това омаловажава силата на думите ви! Това няма да реши проблем, а ще покаже слабохарактерността ви!

И още нещо, за което може би никога не сте се замисляли – как приемате извинението от другия? Когато някой преодолее гордостта си, осъзнае грешката си и каже „Извинявай! Сгреших!” възможно най-грешното поведение е гордост в замяна. Тя може да е изразена по хиляди начини, но незачитането на извинението е като шамар, зашлевен на разплакано дете! Не го правете, ако ви е грижа за отношенията ви! И разбира се, бъдете искрени! Ако спазвате това правило в отношенията си, всичко друго ще се нареди! Не се извинявайте, ако сте убедени, че няма за какво, но знайте, че в проблемите в отношенията винаги сте замесени поне вие двамата...

Текст: Мария Крумова